Tips til god skolestart
Tips til god skolestart
Med gode råd og tips blir overgangen fra avslappende feriedager til hektiske hverdager enklere. Her er hva det er lurt å tenke over før skolestart.
Det er fort gjort å glemme – sjekk at du har fått med deg alt før skolestart
Du har kanskje jobbet noen uker allerede, mens barna har vært på SFO eller sommerskole, men når skoleåret starter, begynner også alle aktiviteter, bursdagsinvitasjoner og ikke minst lekser som skal gjøres. Det er fort gjort å glemme detaljene når hverdagen blir hektisk.
Les også: Huskeliste til skolestart
-
Ha alltid brød hjemme
Med skolestart starter også matpakkesmøring for fullt. Da er det dumt å gå tom for brød en morgen. Husk derfor alltid på å ha brød liggende. Er det tomt om kvelden, kan du jo enten sette på en eltefri deig til heving over natten, eller sørge for alltid å ha oppskåret brød i fryseren.
-
Fyll opp skuffen med kontanter
Snart kommer det brev fra klassekontakter som samler inn penger til klassekassen, og skolekamerater selger lodd til inntekt for idrettslaget. For ikke å snakke om bursdagsinvitasjoner som dukker opp i ranselposten med jevne mellomrom. Mange barn ønsker seg penger i gave, og det er en fin presang hvis du skulle glemme å stikke innom lekebutikken.
-
Kjøp inn fine kort og konvolutter
Av samme grunn som over – det er alltid greit å ha nøytrale bursdagskort liggende. Konvolutter er veldig fint å ha når dere skal sende med barnet penger til ulike formål. Flying Tiger Copenhagen (tidligere TGR) og Søstrene Grene har fine og billige kort.
-
Passer klær og sko?
Gå over innesko, regnjakker, gummistøvler og gymtøy. Alt dette kan ha blitt for lite etter to måneders ferie. Sjekk alt på en gang, og kjøp inn det som trengs, så slipper dere å oppdage at gymskoene er for små samme dag som det er slåballturnering på skolen.
-
Skiftetøy
Det er vanlig at skolen ønsker at elever på barneskolen har et sett med ekstra klær som kan henge på knaggen eller i skapet. Pakk ned underbukse, sokker, t-skjorte, bukse og genser i en pose – husk at det som regel er sokker og bukser som byttes ut oftest, så ta eventuelt med noen ekstra.
Velg innesko som er enkle å ta av og på. De bør også være gode å gå igjennom en hel skoledag, både med tanke på sålen og at skoene ikke er for tette. Vask gjerne over sommerens sandaler og bruk dem som innesko dersom de fortsatt er store nok.
-
Husk å sette på navn!
Alt utstyr bør navnes – kjøp inn selvklebende navnelapper som tåler vask, spesielle klesstempler eller tusjpenner som passer for tekstiler og andre overflater. Husk at selv navnede klær kan forsvinne – enten fordi eleven selv roter dem bort eller fordi andre tar dem med seg – så velg plagg du ikke er så redd for.
-
Sjekk at turutstyret er i orden
Mange første og andreklassinger går fast på turdag en dag i uken. Og det blir garantert både klassetur til høsten og skidag i vinter. Sørg derfor for at barnet ditt har en termos som ikke lekker, et godt sitteunderlag og en god tursekk.
-
Lag plass til leksene
Nytt skoleår betyr nye leksemapper og skolebøker. Har du ikke gjort det enda, er det lurt å legge alle de gamle skolesakene i en eske, og gjøre plass til nye bøker og permer. Sørg samtidig for at du har kjøpt inn nye blyanter, viskelær og fargestifter.
Les også: Slik lærer du barnet ditt å lese
-
Fyll opp fryseren
Det kan være smart å ta en skikkelig bakedag en gang iblant. Bak masse pizzasnurrer, boller, fylte horn og det dere ellers liker. Denne typen mat er det enkelt å ta opp om morgenen hvis barnet skal på tur eller har lyst på en litt annerledes matpakke. Maten vil tine til det er tid for lunsj.
-
Gjør plass på magnettavlen
Har du skolebarn vet du at det meste av informasjon kommer via ranselpost i form av brev. Det er derfor lurt å sørge for at viktig informasjon får god plass et synlig sted. For eksempel på kjøleskapet eller på magnettavlen.
-
Penal
Sjekk at penalet har blyanter, blyantspisser med beholder, viskelær og gjerne også en linjal. For de minste skolebarna kan det være godt å ha litt tykkere begynnerblyanter å holde i.
-
Matboks
De senere årene er det kommet et hav av forskjellige matbokser på markedet. Tenk praktisk – vil du rekke å håndvaske boksen i metall, eller er det bedre med en variant som kan kjøres i oppvaskmaskinen uten at den ruster?
Les også: Matpakketips – 10 matpakker ungene vil elske!
-
Ryggsekk
Husk at barn trenger nye sekker opp gjennom skoleårene, så undersøk før hver skolestart. Skolesekken bør sitte godt på ryggen. Det er viktig at barna prøver sekken før den tas i bruk.
-
Jevnlig sjekk
Gjør det til en vane å se over klær og annet utstyr når du er innom skolen for å hente om ettermiddagen. Hvis barnet ditt går hjem selv, er det lurt å dra innom skolen en gang i uken for å se at alt er på plass eller om noe skal erstattes.
Kilde: akuttkiropraktor.no
Tommelfingerregler for en god skolestart:
- Vær forberedt på matpakken som må smøres hver dag, ha nok brød og fyll gjerne opp fryseren!
- Ha kontanter, bursdagskort og konvolutter tilgjengelig for viktige hendelser som plutselig dukker opp.
- Ta en sjekk på klær, sekk og skoleutstyr, og kjøp inn det som trengs. Ha med ekstra skiftetøy på skolen, med navnelapp.
- Gjør plass hjemme til beskjeder o.l., samt skolebøker og lekser.