)
Vitamin A og dens funksjon i kroppen
7 September 2018
|Oppdater 27 February 2025
Skrevet av:
Linda Strand
Det finnes mange ulike vitaminer, og det kan være vanskelig å forstå deres forskjellige funksjoner i kroppen vår. I denne artikkelen skal vi snakke mer om vitamin A, og hvilken effekt den har i kroppen.
Hva er vitamin A?
Vitamin A har mange funksjoner i kroppen, men kalles ofte for øyets vitamin fordi det er nødvendig for blant annet å opprettholde et normalt syn. Vitamin A er en betegnelse på fettløselighet forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol.
Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev når det ikke benyttes. Ca. 90 % i leveren, og lagrene holder som regel til ett års behov hos friske mennesker. Her frigjøres det etter behov.
I mat finner vi vitamin A i form av retinol, retinolester i animalske kilder eller som provitamin-A karotenoider i vegetabilske kilder. Karotenoider er en gruppe på over 600 ulike stoffer i planter, og noen av disse kan omdannes til vitamin A i kroppen.
I og med at vitamin A er fettløselig, må man være forsiktig med å innta for mye av vitaminet. I motsetning til vannløselige vitaminer skilles ikke overskudd av fettløselige vitaminer ut gjennom urinen, men lagres heller i kroppens fettvev. Det er derfor viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av vitamin A.
Andre ting vitamin A er nødvendig for er blant annet immunforsvar og slimhinner.
Hvilke kilder gir vitamin A?
Folk flest får i seg nok av vitamin A gjennom et vanlig sunt kosthold, men det er selvsagt noen matvarer som inneholder mer vitamin A enn andre. Her er en liste:
Lever og leverpostei
Tran
Fet fisk: makrell, laks, ørret og sild
Egg
Helmelk
Smør
Fløte
Ost
Gulrøtter
Brokkoli
Spinat
Grønnkål
Paprika
Aprikos
Salat
Søtpotet
Gresskar
Melon
Grapefrukt
Squash
Rosenkål
Grønnsakene og frukten inneholder karoten som blir omdannet til retinol i kroppen ved behov. I kosten er retinol og karoten de viktigste formene for vitamin A, hvor retinol finnes i animalske matvarer, og karoten i de vegetabilske matvarene. Beta-karoten er den viktigste av karotenene.
Det er ønskelig at kroppen selv skal lage vitamin A, og for at den skal kunne gjøre dette ved behov er det viktig å spise matkilder som inneholder beta-karoten.
Tran er en god kilde til vitamin A, og en skje med tran hver dag er viktig for alle aldersgrupper.
Les mer om tran og vitamin A her
Hvilke helsefordeler gir vitamin A?
Vitamin A er en gruppe fettløselige retinoider og karotenoider som:
Bidrar til normal jernmetabolisme
Bidrar til å opprettholde normale slimhinner
Bidrar til å opprettholde normal hud
Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
Har en rolle i cellespesialisering
Bidrar til å opprettholde normalt syn
Vitamin A kalles ofte «øyets vitamin» på grunn av vitaminets betydning for spesifikke celler i netthinnen og deres evne til å detektere lys. A vitamin er derfor spesielt viktig for godt nattesyn.
For mye og for lite vitamin A i kroppen
Som med alt annet her i livet er det viktig med balanse. Det er verken bra med overskudd eller underskudd av vitamin A, men kroppen klarer som regel å produsere nok vitamin A ved behov.
Overskudd av vitamin A kan føre til:
Inntak av for høye mengder av Vitamin A over lengre tid kan føre til uheldige helseeffekter. Derfor er det viktig å passe på at man ikke får i seg for mye A vitaminer. En gylden regel er å aldri bruke mer enn ett kosttilskudd med vitamin A. Bruker du tran og ønsker tilskudd av andre vitaminer så velg et multivitamin-kosttilskudd uten vitamin A og D.
Underskudd av vitamin A kan føre til:
A vitaminmangel er sjeldent i den vestlige verden. Kontakt legen din om du lurer på hva du mangler av vitaminer og mineraler.
Anbefalt daglig inntak av vitamin A
Her er Helsedirektoratets anbefalinger:
1-2 år: 300 mikrogram per dag
2-5 år: 350 mikrogram per dag
6-9 år: 400 mikrogram per dag
Kvinner og jenter over 14 år: 700 mikrogram per dag
Gutter og menn over 14 år: 900 mikrogram per dag
Gravide kvinner: 800 mikrogram per dag
Ammende kvinner: 1100 mikrogram per dag