Morsomme hobbyer for barn – en stor guide
Morsomme hobbyer for barn – en stor guide
Her er fine hobbyer du kan presentere for barnet ditt – og tips å ta med seg på veien. Det å ha en hobby barn har valgt selv, kan utvikle mestringsfølelse på en egen arena og gi et fristed og pusterom i hverdagen. Hobbyer er en fin måte for barnet å tillegne seg nye ferdigheter, kanskje møte nye mennesker og å ha det gøy.
Hobby barn 3-6 år
Hobbyleire, som foam clay og silk clay, har lenge vært populært til de minste barna. Det er utviklet flere barnevennlige og miljøvennlige typer og mange av dem tørker over natten.
Malin Redi Skogstad, kundeansvarlig ved hobbybutikken Sløyd-detaljer i Norge, anbefaler en myk, smidig og letthåndterlig polymerleire, som for eksempel Fimo Kids, som kan brukes til figurer, leketøy, smykker og mye annet moro. Her setter bare kreativiteten grenser.
– Barn i alderen 3-6 år elsker gjerne å «gøre og kline litt», kjenne leiren tyte mellom fingrene, sier Malin.
– Med leire får de mulighet til å være kreative og samtidig få øvelse på detaljer. Tenk deg mestringsfølelsen ved at en leireklump kan bli et kunstverk!
Selv har hun hatt en stor lidenskap for hobbyaktiviteter siden hun kunne gå. Nå har hun to barn selv, en jente på 6 og en gutt på 13, men elsker fortsatt å strikke, hekle, lage ting og være kreativ selv, under mottoet “ingenting er umulig, det umulige tar bare lengre tid”.
Hobby barn – gjenbruk
– Finn frem det du har av materialer, tenk gjenbruk og la barna selv finne ut hva dette kan bli, oppfordrer Ina Helgesen.
Hun er førskolelærer med fordypning innen kunst og håndverk og kunstfag, og står sammen en kollega bak nettstedet fantasifull.no, som har som mål å inspirere til kreativ utfoldelse med barn i barnehager og i hjemmet. Siden er full av inspirasjon til gratis hobbyaktiviteter.
Der kan du lese om hvordan Inas 5-åring for eksempel gikk i gang med å lage en giraff av tomme doruller og tørkeruller Ina hadde spart på, og hvordan de lagde fine snøbilder da hullemaskinen gikk i gulvet.
Ina forteller at hun som regel tenker “hva” og “hvorfor” før hun setter i gang aktiviteter. Hun har fokus på prosessen og ikke selve produktet som sluttresultat.
– Målet er at barnet selv skal være mest mulig delaktig i skaperprosessene, føle at de eier det de lager, og oppmuntre til selvstendig tenkning. Om vi voksne stadig skal holde fokus på hvordan vi har planlagt at en aktivitet skal være, går vi glipp av mye læring, legger hun til.
Les også: Fritidsaktiviteter for barn: Dette bør du tenke på
Hobby barn 6-9 år
– Konsentrasjon og nøyaktighet en utfordring for barn i tidlig skolealder, sier Malin.
– De kommer hjem med hodet full av informasjon og opplevelser. En hobby som perler og pixler kan få barna til å gå inn i sin egen lille boble, slappe av og roe seg ned og ikke tenke på annet. Samtidig som de kan utfolde sin kreativitet.
Perler er en hobby som aldri går ut av moten, poengterer Malin.
– Akkurat som maling og juleverksteder. Perlene har mange områder, du kan i eldre alder lage fotografier av perler ved hjelp av fotoperlesett. Det finnes XL perler for mindre fingre og vanlige perler for større og pixler for den fingernemme som elsker små detaljer
Hobby barn 9- 12 år
– I alderen 9-12 år begynner barna gjerne å interessere seg for mote og skjønnhet. Det finnes noe som heter dekorgummi som kan være gøy å «pimpe» om klær og sko med, tipser Malin.
– De kan for eksempel lage sko med vinger eller pynte skoene eller jakken med litt tekstilglitter, tekstilmaling og bruke sjablonger til å lage sine egne mesterverk. Det er alltid gøy å skape noe unikt som ingen andre har!
Ellers vil Malin også slå et slag for såpestøping. Noe hun selv gjorde sammen med sin farmor da hun var liten jente. Såpestøpning var nok mer kjent før i tiden, da man måtte lage egne såper, men det har kommet mer tilbake igjen.
– Det er kjempegøy! Det finnes duftoljer og former, såpefarger, såpemasser, såpestempler og såpesett til de som ønsker en ferdig kit.
Hobbyer som utvikler barnas evner
– Selv om jeg er mer enn gjennomsnittet opptatt av at barn skal få utfolde seg kreativt, tenker jeg ikke at alle skal måtte bli kunstnere og designere for det. Men det er mye god læring, både kreativ tenkning og motorikk, som kommer til nytte senere i livet og i ulike yrker. Vi trenger for eksempel kreative forskere, poengterer Ina.
– Perling, tegning og maling er kjempefin terapi for å bare være kreativ og slappe av, sier Malin.
– Hobbyene er faktisk kjempebra for barnas utvikling når det kommer til konsentrasjon, nøyaktighet, kreativitet og morsom hjernetrim generelt. Husk å hjelpe de minste barna til å stryke ferdig produktet, så de ikke skader seg på varmen!
Hos hobbyforretningene for du ferdige kit for alle mulige hobbyer. Det finnes også flere hobbyklubber dere kan melde dere inn i og få tilsendt inspirasjon jevnlig. På for eksempel hobbyklubben.no, kan du få fine kit tilsendt hver måned som abonnent.
Se også:
- 11 morsomme aktiviteter for barn ute i naturen
- 15 morsomme aktiviteter for barn i alle aldre – inne
- Regnfull sommer? 16 ting å finne på når det regner
Flere morsomme hobbyer for barn
- Dans: En fin måte for den lille til å lære mer om bevegelse. Det finnes tilbud ned i to-årsalder. Etter hvert kan dere fokusere på blant annet jazz, ballett eller hip hop.
- Sport: Fint for bevegelse, fleksibilitet og styrke og lagfølesle: Prøv for eksempel fotball, friidrett, padling, judo, fekting, orientering, tennis, hockey og basketball, svømming,seiling, karate, ridning, klatring, turn eller rytmisk gymnastikk.
- Drama/Skuespill: Musikalskole, teaterskole.
- Musikk: Alt fra å lese musikk, tone, rytme og å spille for eksempel gitar, piano eller fiolin – eller deltagelse i korps.
- Sang: Kor eller individuelle øvelser.
- Samle på ting: Frimerker, steiner, skjell, utenlandske mynter, dukker, småleker, tegneserier. Kjøp guider og sett dere inn i hobbyen.
- Blomster: Tørke dem og for eksempel ramme dem inn på et stykke papp.
- Håndarbeid: Hekling, strikking, brodering, sying, veving, toving og filting – å lage små dyr er en fin måte å starte med dette på. Quilting, start med å lage grytekluter eller små duker før dere begir dere ut på, for eksempel, et teppe.
- Keramikk: Hobbyleire er en super start.
- Puslespill, sudoku og kryssord.
- Fugletitting: Lærerikt, gratis – studer videre med en bok eller app med kvitrelyder.
- Astronomi: Utstyr poden med kikkert og en plan over solsytemet.
- Tegning og maling: Det finnes tegnekurs og bøker om emnet. Tegneblyanter, kullstift og ordentlige tegneark kan motivere til videre læring. Gi for eksempel barna en skisseblokk,slik at de kan venne seg til å skisse det de ser rundt seg, og øve seg på å ppdage detaljer og perspektiver.
- Origami: Start med enkle dyrefigurer – sjekk nettet eller bøker for skritt for skritt-beskrivelser.
- Tegneserier: Oppmuntre barna til å lage sine egne tegneserier og utvikle en egen strek.
- Lage smykker: Det finnes mange ferdige kit.
- Baking: Det finnes masse morsomt utstyr til pynting og nettet er fullt av bakeinspirasjon.
- Lage såpe: Fine gaver og nyttig produkt.
- Snekring og høvling: Fuglebrett og brett/fjøl er fine prosjekter å starte med
- Fotografi: Kan utvikles i det uendelige i retning fotokunst eller fotodokumentasjon.
- Lesing: Bli stamkunde på biblioteket!
- Koding: Nyttig og fremtidsrettet. Det finnes onlineguider og tilbud til barn.
- Hagearbeid: Dyrking – gi barna en stor kasse eller et hjørne i hagen.
- Trylling: Her finnes alt fra enkle kit for trylletriks til trylleklubber.
- Forskning: Perfekt for barnet som lurer på alt mulig. Mer informasjon om forskning som hobby får du her.