Mageøvelser for babyen
Mageøvelser for babyen
Babyer skal ligge på magen hver eneste dag. Men hvordan får du det egentlig til, når minsten absolutt ikke vil?
Å ligge på magen er utgangspunktet for babyens motoriske utvikling. Det er fra denne stillingen barnet skal lære seg å krabbe, reise seg opp og til slutt gå. Det kan også forebygge skjevt eller flatt bakhode.
Les også: Slik lærer du barnet ditt å gå
Allerede de første dagene etter fødsel kan barnet så smått øve seg på å ligge på magen. Det er ikke mye som skal til, og du kan godt fordele treningen over flere ganger per dag. Å legge barnet rett ned på et gulvteppe og forvente at den lille skal synes det er helt greit, er muligens litt optimistisk. Men med litt trening skal det gå bedre etter hvert!
En av grunnene til at babyen gråter når han eller hun snus over på magen, er nettopp at stillingen er uvant. Og i tillegg er det jo trening – som i seg selv kan være noe herk for alle som ikke forstår motivasjonen for å gjøre det. Husk uansett at du alltid skal følge med på babyen når den ligger på magen. Og at du aldri må la barnet sove på magen, siden det gir økt risiko for krybbedød.
Hvor mye skal barnet ligge på magen?
Å ligge på magen er trening for en liten baby. Som med all annen trening, er det viktig å ikke overdrive. Førsteamanuensis Joyce Miller ved AECC (Anglo-European College of Chiropractic) har følgende anbefalinger til hvor lenge en baby skal ligge på magen ved forskjellig alder:
- 1 uke gammel baby: 5 minutter per dag
- 4 uker gammel baby: 10 minutter per dag
- 8 uker gammel baby: 20 minutter per dag
- 12 uker gammel baby: 45 minutter per dag
- 16 uker gammel baby: 80 minutter per dag
Les også: Barns utvikling måned for måned
Generelle tips til mageøvelsene
- Akkurat som på tredemøllene i et treningsstudio hjelper det å ha noe å se på. Det beste du kan gjøre, er derfor å legge deg ned sammen og snakke med eller skjære grimaser til barnet.
- Du kan også plassere yndlingsleken like ved babyen, eller be eventuelle storesøsken leke like i nærheten.
- Ta av barnets sokker slik at babyen får bedre feste mot underlaget.
- Driv bare magetrening når babyen er våken, mett og generelt fornøyd.
- Det kan være en fordel å vente cirka 1 time etter måltid for å unngå gulping.
- Pass alltid på babyen hele tiden.
Les også: D-dråper til baby
6 mageøvelser babyen kan gjøre
Sofatrening
Sett deg i en sofa med bøyde ben, og legg babyen på lårene dine (med ansiktet mot knærne) så han kan kikke ut i rommet. Det er mer motiverende for et barn å titte rundt seg, enn å se rett ned i et gulvteppe. Det er også lettere å løfte hodet i denne stillingen.
Vend barnet
Gni barnet godt på magen med håndflaten før du vender ham om (virkningen er større med lite tøy på). Berøringen stimulerer babyens følesans. Når du følger opp med å vende ham om vil hodet løfte seg automatisk, det er nemlig en medfødt refleks.
Ha babyen på magen din
Legg deg på gulvet med barnet på magen eller brystet, ansikt mot ansikt. Snakk til ham, slik at han løfter hodet. Det føles mye tryggere å ligge oppå mor eller far, i stedet for på gulvet. Det er en god øvelse å starte med.
Fold armene
Strekk babyens armer ut foran kroppen, eller fold dem inn under brystet. Dette gir mer stabilitet enn når armene ligger langs siden, og det hjelper til med å løfte hodet. Fra tre–fire måneders alder kommer han til å løfte overkroppen selv ved hjelp av armene.
Lekeplass
Lag en lekeplass på gulvet, ved hjelp av et tynt liggeunderlag eller lekegulv. Underlaget bør helst ikke være for tynt og mykt, da det er lett å synke ned uten å kunne bevege seg. På denne måten kan barnet utforske lekene sine, mens han ligger på magen.
Myk ball
Fra tre-fire måneders alder kan babyen øve seg med en myk ball (rundt 15 cm i diameter) dersom dere har det tilgjengelig. Da får barnet løftet hodet sitt, og trent stabilitet rundt skuldre og hofteledd. Det er med andre ord perfekt trening før krabbestadiet!
Kilder: Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics, Babycenter, Ullevål Kiropraktorklinikk, Voresbørn.dk
Les også: 12 morsomme fakta om babyen din