Hva er K2-vitamin
Vitamin K er et fettløselig vitamin som ble oppdaget for mer enn 70 år siden av danske Henrik Damm, en oppdagelse som senere skulle gi ham nobelprisen. Vitamin K består faktisk av to vitaminer – vitamin K1 (fyllokinon) og K2 (menakinon). I denne artikkelen skal vi se nærmere på vitamin K2 og hvilken rolle det spiller i kroppen vår.
Vitamin K2 kan deles inn i to ulike former – menakinon-4 som stammer fra dyr, og menakinon-7 som stammer fra bakterier. Den sistnevnte formen danner vi faktisk selv i tarmen vår, om enn i svært små mengder. Vi trenger derfor å få litt ekstra av dette vitaminet tilført gjennom kosten. K2-vitamin finnes blant annet i fermentert og modnet mat, da disse inneholder bakterier med menakinon-7. Det finnes ikke så mange fermenterte matvarer i det tradisjonelle norske kostholdet, men den gode nyheten er at vi ikke trenger så mye for å dekke kroppens behov. Det bevares også lengre i blodet vårt enn for eksempel vitamin K1, så selv om kildene er færre, er vitamin K2-mangel sjeldent i Norge.
Hvilke matvarer inneholder K2-vitamin?
K2-vitamin finnes i fermenterte matvarer, da det er selve fermenteringsprosessen som produserer vitaminet. Mat som inneholder K2-vitamin er blant annet rakfisk og gjærede grønnsaker, der særlig den koreanske retten kimchi og den japanske retten natto er gode K2-vitaminkilder. Disse er laget av henholdsvis fermenterte grønnsaker og gjærede soyabønner. Vitamin K2 finnes i tillegg i den fermenterte teen kombucha. De beste kildene med vitamin K2 i matvarer som spises ofte i Norge, er yoghurt, eggeplomme, nyre og lever samt modnede oster som gammelost, muggost og blåmuggost. Det er bakteriene i disse ostene som syrner dem, slik at det dannes vitamin K2 i maten.
Normal beinbygning og skjelett
En av de viktigste grunnene til at du bør sikre et godt inntak av vitamin K2, er at det er viktig for beinbygningen. Vitamin K2 bidrar nemlig til å opprettholde et normalt skjelett og en normal beinbygning. Skjelettet vårt er et levende vev som hele tiden forandrer seg, og som kontinuerlig bygges opp og brytes ned gjennom livet. Skjelettet vårt blir faktisk sterkere ved belastning, og vi trenger både mosjon og næring for å opprettholde sterke bein. I barne- og ungdomsårene er oppbyggingen naturlig nok større enn nedbrytingen, men der oppbyggingen går saktere og saktere etter hvert som vi blir eldre.
Vitamin K2 og koagulering av blodet
Kroppen vår er avhengig av at blodet flyter normalt, og det er også livsviktig at blodet vårt er i stand til å koagulere, eller levre seg, hvis du for eksempel får et sår i huden. Det er koaguleringen i blodet som gjør at blødningen begrenses eller stoppes. Vitamin K2 spiller en rolle i denne prosessen og bidrar til at blodet koagulerer som normalt. Det er faktisk denne egenskapen som er opphavet til navnet på vitaminet, der K-en er hentet fra ordet «koagulere». Et tilstrekkelig inntak av vitamin K2 er derfor en viktig brikke for at blodet skal fungere normalt.
Vitamin K2 og dagsbehov
Det finnes ingen offisielle anbefalinger i Norge når det kommer til inntak av vitamin K2. De aller fleste får som nevnt nok K2-vitamin fra maten. Siden vitamin K2 er et fettløselig vitamin, lagres overskuddet i kroppen. Spiser du for mye av dette vitaminet vil det ikke skilles ut via urinen, og man trenger derfor ikke daglig tilførsel siden dagsbehovet dekkes på sikt. Spis derfor matvarer som inneholder vitamin K2 regelmessig. Vær oppmerksom på at personer som tar blodfortynnende medisiner, ikke må ta tilskudd som inneholder vitamin K. Dette er på grunn av vitaminets rolle i blodets koagulering, og der tilskudd kan påvirke effekten av medisinene. Det er viktig at de som spiser blodfortynnende medisiner, opprettholder et jevnt inntak av vitamin K gjennom mat. Hvis du vil lese mer om vitaminer og mineraler, finner du mer informasjon på mollers.no!