Hes etter forkjølelsen? Her er ekspertenes beste råd!

Hes etter forkjølelsen? Her er ekspertenes beste råd!

Immunforsvar
forkjolelse

Her er rådene til deg som opplever hes stemme etter forkjølelsen. De fleste av oss har opplevd å ha hes stemme en eller annen gang i livet. Du kan miste stemmen, eller den blir svak og gjerne med litt ru karakter.

Bidra til et normalt immunforsvar

Les også: Allergi eller forkjølelse? Her er forskjellene

– Hes stemme eller å miste stemmen er ganske vanlig, og oppleves ofte i forbindelse med øvre luftveisinfeksjoner som forkjølelse eller ved overbelastning av stemmen etter for eksempel synging eller roping, forklarer farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson hos Apotek1.

Hes stemme etter forkjølelse

Farmasøyten forklarer at det er helt normalt å bli hes i forbindelse med en forkjølelse og mener at det i utgangspunktet ikke er noen grunn til nevneverdig bekymring.

– Ved en forkjølelse kan vi få en betennelse i strupehodet, noe som fører til endringer på stemmebåndet, som gir heshet. For voksne er heshet ofte det eneste symptom, mens hos barn kan det være annerledes, sier Skaug Fredrikson.

Les også: Fem tips mot sår hals

Hos små barn kan en betennelse på strupehodet føre til det som kalles falsk krupp, en tilstand som kan oppleves veldig skremmende med pipende pust og «gjøende» hoste.

– Ved falsk krupp bedres ofte symptomene når barnet får puste inn kald og fuktig luft.

Tegn på alvorlig sykdom

– Spesielt dersom heshet oppstår i forbindelse med kjent sykdom slik som forkjølelse, halsbetennelse eller andre øvre luftveisinfeksjoner, eller har en annen kjent årsak, som for eksempel økt stemmebruk, sier Lødøen. Farmasøyt og digitalredaktør Christine Lødøen hos Vitusapotek påpeker at heshet er helt normalt i de aller fleste tilfeller.

Opplever du å få hes stemme etter eller i forbindelse med en forkjølelse, forklarer farmasøyten at det skyldes bakterier eller virus som har satt seg i halsen og irritert stemmebåndene, slim at de blir irriterte svekket og svake – som resulterer i at vi ofte blir hese.

Gode råd mot hes stemme

Heshet vil normalt gi seg etter noen dager, men det kan være lurt å hvile stemmen så mye som mulig, noe som også inkluderer å unngå hvisking, anbefaler Skaug Fredrikson.

– I tillegg bør du drikke godt, så du sørger for å fukte slimhinnene i halsen så godt som mulig. Halspastiller kan også virke smørende, påpeker farmasøyten.

Er du plaget med hoste bør det behandles, da hosten vil kunne irritere halsen ytterligere. Sår hals kan lindres med varme drikker, halspastiller eller reseptfrie legemidler mot sår hals.

– Det har i det siste kommet flere legemidler mot sår og irritert hals, både som sugetabletter og som halsspray.

Oppsøk lege

Dersom du går hes over lang tid eller ikke ser noen klar sammenheng med hvorfor du har blitt hes, kan det være lurt å undersøke dette hos legen, mener Skaug Fredrikson.

– Dette for å kunne utelukke hvis det er en bakenforliggende sykdom som fører til hesheten.

Heshet i forbindelse med andre symptomer, som for eksempel veldig sår hals eller feber kan også kreve legekontakt om det ikke gir seg etter noen dager.

Farmasøyt Lødøen anbefaler å oppsøke lege dersom årsaken til hesheten ikke er kjent.

– Dersom hesheten ikke forsvinner etter en tid, men fortsetter å øke og forverre seg over tid, bør lege kontaktes. I noen sjeldne tilfeller kan heshet være et tegn på alvorlig sykdom, sier Lødøen, og legger til at heshet i kombinasjon med svelgevansker også bør vurderes av lege.

Tommelfingerregler mot heshet:

  • Hes stemme er vanlig å oppleve i forbindelse med forkjølelse eller ved overbelastning av stemmen etter for eksempel synging eller roping.
  • Noen sykdommer kan gi heshet og det kan være en bivirkning av legemidler, som inhalasjonsmedisiner som inneholder kortison.
  • Varm drikke og ulike sugetabletter kan virke lindrende
  • Prøv å belaste stemmen så lite som mulig – snakk minst mulig!
  • Unngå røyk, også passiv røyking – ikke opphold deg i nærheten av andre som røyker og i røykfylte rom.

Kilder: Farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson hos Apotek1 og farmasøyt og digitalredaktør Christine Lødøen hos Vitusapotek.

Lær mer om immunforsvaret: