Gravidplagene ingen snakker om

Gravidplagene ingen snakker om

Gravid
gravidplagene-ingen-snakker-om

Mange gravide får irriterende, smertefulle og pinlige plager under graviditeten. Som regel er det helt normalt. Les om de vanligste plagene her.

Du har nok fått høre om ømme bryster, hovne føtter og bekkenløsning. Men hva med gravid-plagene ingen snakker om?

1.Oppblåst mage og forstoppelse

Mange kvinner får oppblåst mage og magekramper i svangerskapet. Hormonet progesteron gjør tarmen svakere, noe som kan forårsake forstoppelse. Det kan gjøre at du ser veldig gravid ut, veldig tidlig.

Hvis du går lenge uten å ha vært ordentlig på toalettet, bør du gjøre noe med det. Spis mye fiber, drikk masse vann, og få i deg linser, svisker og grove kornprodukter. Mosjon hjelper også. Avføringsmiddel er siste utvei, og bør kun brukes etter at du først har snakket med legen din.

Les også: Gravid og vondt i magen? Her er gode råd mot oppblåst mage og forstoppelse

2.Hemoroider

Hemoroider kan komme senere i svangerskapet som følge av forstoppelse, og omtrent halvparten av alle gravide får det. Det oppstår når blodårene i endetarmen blir ødelagt på grunn av for høyt trykk. Det er ikke farlig, men kan være smertefullt og skremmende. Blodkar kan sprekke slik at du får blod i avføringen. Du kan få salve som lindrer symptomene, og i mellomtiden får du trøste deg med at det mest sannsynlig forsvinner etter fødselen. De samme rådene som for forstoppelse, kan også hjelpe.

3.«Pels» på magen

På grunn av hormonelle endringer opplever noen kvinner å få ganske mye hår på «uvanlige» steder på kroppen under graviditeten. Typiske steder du kan oppleve hårvekst på, er magen, ansiktet, armer, bein og rygg. Mange synes det er meget pinlig, men det er ikke noe en jordmor eller lege ville reagert på. Den ekstra hårveksten går også vanligvis tilbake etter fødselen.

4.Åreknuter

Åreveggen blir slappere under svangerskapet, noe som kan føre til åreknuter. Det kommer som regel på beina, men noen opplever også å få klumpene på kjønnsleppene. Det kan være veldig ubehagelig, men det er ikke farlig. Tips for å begrense utviklingen av åreknuter mens du er gravid, er å ligge med beina høyt hevet, mosjonere og unngå å sitte eller stå stille lenge av gangen, unngå tunge løft og tettsittende klær. Du kan også bruke støttestrømper.

Se også: trening for gravide – dette bør du tenke på

5.Utflod og sopp

Mye utflod er vanlig når du er gravid. Fordi surhetsgraden i skjeden endrer seg, er det også større risiko for soppinfeksjon. Tegn på sopp er kløe, svie og klumpete utflod. Normal graviditetsutflod skal ikke behandles. Men mistenker du soppinfeksjon, bør du dra til legen slik at du får behandling for det.

6.Blødende tannkjøtt og dårlige tenner

Tannhygiene er spesielt viktig når du er gravid, fordi tennene er mer sårbare enn normalt – og fordi mange gravide spiser mer søtsaker enn vanlig. På grunn av sarte slimhinner kan tannkjøttet begynne å blø når du pusser for hardt. Sliter du med kvalme, sørg for å skylle munnen etter at du har kastet opp. Vær forsiktig med tannbørsten, og ta en ekstra tur til tannlegen under svangerskapet.

Les også:

7.Neseblod og snorking

Noen får tett nese fordi slimhinnene i nesen hovner opp. Dette kan skje tidlig i svangerskapet, og mange opplever å få bihulebetennelse. Bruk en nesespray eller saltvann for å løse opp. Snyt deg forsiktig, ettersom slimhinnene fort kan begynne å blø.

Når magen vokser er det mange kvinner som sover på ryggen. Sammen med vektøkning og væskeansamlinger i kroppen kan det føre til høylytt snorking.

8.Svetting og hetetokter

Mange gravide begynner å svette mer enn vanlig, ettersom svettekjertlene blir mer aktive. Det er ikke så mye å få gjort med det, annet enn å bruke en god deodorant og velge klær som skjuler svetteflekker. Det er også normalt med hetetokter både dag og natt.

Uansett hva du måtte oppleve av ubehag, er det ingen grunn til å lide i stillhet. Plagene du måtte ha er nok mer vanlig enn du tror, og for helsepersonell er det helt normalt. En god trøst er at de fleste plagene forsvinner etter fødselen.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.noForskning.no

Les også: