Gode vaner og rutiner – Slik skaper du dem
Gode vaner og rutiner – Slik skaper du dem
Vaner og rutiner dannes gjerne fra man er liten, og noen holder på sine barndomsvaner bare fordi det er enkelt og man trives, samtidig som man slipper å utfordre seg selv og gå ut av komfortsonen for å endre en behagelig hverdag. Kanskje drikker du Möller´s Tran hver dag, fordi du har gjort det fra du var liten.
Hva er egentlig en god vane, og hvordan endrer du deg til det bedre? Her kan du lese mer om vaner og rutiner, hvordan du gjør dårlige vaner om til gode, samt tips til gode rutiner i hverdagen.
Hva er en god vane?
Vi har alle vaner, både gode og dårlige, men hva er egentlig en vane? En vane er bygd opp av tre elementer, altså en rutine som går igjen, en trigger som utløser handlingen og en belønning du får av handlingen. Med andre ord, en automatisk oppførselsrutine som gjentas regelmessig ute at man tenker over det.
Les også: 5 tips til å holde hjernen skjerpet
Et eksempel på en vane kan være at du spiser fordi du kjeder deg, hvor triggeren er kjedsomhet, og belønningen er at du ikke kjeder deg lenger fordi du spiser.
Hva som avgjør om en vane er god eller dårlig avhenger av øyet som ser, men de fleste kan være enig i at å sitte på mobilen, bite negler, bruke snus/røyk eller spise godteri fordi du kjeder deg er dårlige vaner. En god vane kan på den andre siden være at du rydder opp mens du lager mat eller tar vitaminene dine hver dag.
Les også: Hjernetrim oppgaver du kan gjøre hver dag
Gjør dårlige vaner om til gode
For å snu om på de dårlige vanene er det flere ting du kan gjøre, det samme gjelder om du ønsker å tilegne deg gode vaner og rutiner. Det sies at det tar alt fra 21 til 66 dager før en vane skapes/endres, så hvis du for eksempel ønsker å bruke tanntråd hver gang du pusser tennene, eller huske å ta Möller´s Tran hver dag, så er det bare å starte med dette. Sett på en alarm for hver gang eller plasser det strategisk, slik at du husker det hver dag – og etter 21 dager vil du forhåpentligvis ha dette som en vane.
Les også: Huskelister mot hverdagsstress
Har du derimot en dårlig vane du ønsker å slutte med, da er det ikke alltid like lett å bare slutte på dagen, men heller trappe ned og deretter erstatte det med noe annet. Ønsker du for eksempel å slutte med neglebiting eller andre ting som ikke er bra for deg, kan du erstatte det med noe annet som er godt for deg når du får lyst til å gjøre det. Har du for eksempel en aktivitet eller en hobby som kan avlede deg fra suget, er dette fine erstattere, og etter noen uker eller måneder vil du kanskje ha glemt den dårlige vanen din avhengig av hva det var.
Les også: Er du sliten hele tiden? Dette kan være årsakene
Noen vaner og rutiner tar selvsagt lenger tid å endre på, og er det noe du har gjort fra barndommen, vil det selvsagt ta lenger tid enn andre små ting.
Når hjernen vår automatisk oppsøker den nye situasjonen/vanen/rutinen og ser den som en selvfølge, kan vi anse at vanen din er endret.
Trenger vi rutiner?
For noen er rutiner alfa og omega for at dagene skal gå rundt og for at man i det hele tatt skal få gjort noe produktivt, mens for andre er det bare stress og press man ikke trenger i hverdagen. Noen rutiner bør vi nok likevel alle ha, og kanskje får man ekstra behov for rutiner når man får barn eller andre forpliktelser i livet.
Rutiner trenger ikke alltid være det beste for deg heller, for hvis rutinen er utdatert og den holder deg tilbake istedenfor å gjøre deg mer effektiv og gi deg nye utfordringer, er det på tide å se seg om etter nye metoder – uansett hvor vanskelig det kan være.
Prøv og finn de rutinene du liker og som blir en naturlig del av livet ditt, som for eksempel å stå opp når alarmen ringer første gang (og heller utsette alarmen en halvtime), rydde opp mens du lager mat, trene, spise sunt og få i deg det kroppen trenger, eller slutte å utsette ting.
4 tips til en god rutine
- Skap en positiv spiral ved å presse ut de dårlige vanene med gode. Start dagen med et glass vann, eller avslutt hvert måltid med en frukt for å minske lysten på andre ting på disse tidspunktene
- Gjennomfør det du starter på. Det gir deg ikke bare en god følelse mens du gjør det, men når det har blitt en rutine kan det hende du føler deg bedre hver dag fordi du ikke har flere ting hengende over deg
- Finn og skap vaner og rutiner som passer for deg. Kanskje tenker du at «jeg skulle ønske jeg gjorde ditt eller datt» hver dag, men det er ikke gitt at andres gode vaner og rutiner passer til deg og ditt liv. Finn derfor ting du ønsker å berike livet ditt med som passer til din livsstil, og ikke gå for hardt ut – jobb deg sakte, men sikkert mot målet ditt – og ikke gi opp
- Ikke utsett de gode vanene. Tenker du kanskje at «jeg venter til januar» eller at mandag er en fin dag å starte på, så utsetter du deg selv bare for nok en dårlig vane. Start samme dag eller dagen etter, så er det kortere vei til mål.