Folat og graviditet
Folat/vitamin B9, er et vannløselig vitamin som er svært viktig hvis du planlegger å bli gravid, eller hvis du allerede befinner deg i første trimester. Vi ser nærmere på vitaminet, hva det gjør i kroppen, og hvor mye folat gravide faktisk trenger. Kan du ta for mye folat som gravid, og hvorfor og hvor lenge må du ta det?
Hva er forskjellen på folat/vitamin B9 og folsyre?
Folat er det samme som vitamin B9 samt en samlebetegnelse for folsyre og derivater med lignende egenskaper som folsyre. Folsyre er en folat/vitamin B9, men alle folat/vitamin B9 er altså ikke en folsyre – disse to er ikke synonyme. Folat finner du i mat, mens folsyre er syntetisk og finnes derfor ikke naturlig i matvarer.
Gravidvitaminet
Folat/vitamin B9 og folsyre kalles ofte for «gravidvitaminet», og det anbefales at du tar tilskudd av folat/vitamin b9 før graviditet. Det er også viktig å huske på at folat er viktig for alle mennesker, ikke bare gravide og ammende.
Det anbefales at du øker inntaket av folat minst én måned før planlagt befruktning, og i de tre første månedene av graviditeten. Årsaken er at folat spiller en viktig rolle i celledelingsprosessen, som selvfølgelig er svært viktig for utviklingen av fosteret. Mye skjer i løpet av de første ukene av svangerskapet, og folat/vitamin b9 bidrar i celledelingen. Folat/vitamin b9 er også en viktig faktor for vevsdannelsen hos den gravide, som naturlig nok utvikler mye nytt vev i løpet av kort tid.
Viktig for bloddannelse og nervesystem
Folat bidrar også til en normal bloddannelse i kroppen, noe som er ekstra viktig ved en graviditet. Den gravide produserer mye nytt blod, der blodvolumet har økt med nesten 50 prosent i uke 18–20. Nervesystemet utvikler seg svært tidlig i svangerskapet, noe som gjør det viktig å få nok folat så snart som mulig, aller helst en stund før man blir gravid. Folat for gravide etter uke 12 er fortsatt like viktig for kroppen som i forkant og de første tre månedene av svangerskapet, men mengden av vitaminet kroppen trenger reduseres, samt vitaminet har viktige funksjoner også videre i graviditeten. Folat bidrar også til å redusere trøtthet og utmattelse. Det er ikke uvanlig at den gravide føler seg ekstra trøtt og sliten under svangerskapet. Vitaminet er også viktig for immunforsvarets normale funksjon.
Folat for gravide
Folsyre er en syntetisk form for folat. Folsyre er imidlertid den mest stabile formen av vitaminet, og derfor er det denne som oftest brukes som tilskudd. Folsyre finnes ikke naturlig i mat, men kan altså tilføres gjennom folattilskudd ved graviditet, og ellers. Naturlig folat finner du i en rekke matvarer, slik som bladgrønnsaker, rosenkål, brokkoli, sitrusfrukter, bær, fullkornsprodukter og belgfrukter. Du finner også folat i kjøtt, melk og egg.
Hvor lenge skal man ta folsyre som gravid?
Det anbefales et daglig inntak av 0,3 mg folat for alle voksne personer. For gravide og kvinner som planlegger å bli gravide, anbefales det at dosen økes til 0,4 mg om dagen. Dette bør gjøres i god tid før graviditeten, og helst tre måneder før planlagt befruktning. Hvis du slutter med prevensjon for å bli gravid, anbefales det at du starter med folattilskudd samtidig. Den høyere dosen bør så opprettholdes i minst tre måneder inn i svangerskapet. Da folat er et vannløselig vitamin, kvitter kroppen seg med overflødig folat gjennom urinen. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for å få i deg for mye folat. Det anbefales likevel at du følger den anbefalte doseringen.
Hva hvis jeg har glemt folat før graviditeten?
Det er viktig å få i seg nok folat under hele graviditeten, men de fleste har heldigvis gode folatnivåer i kroppen. Det finnes folat i de fleste matvarer, så folatmangel er relativt sjelden i Norge. Spiser du et godt og variert kosthold, har du sannsynligvis allerede et godt folatnivå. Så selv om du ikke tok ekstra folsyre før du ble gravid, trenger du ikke å få panikk. Alvorlig mangel er heldigvis svært sjelden her i Norge. Det viktigste er at du starter med folsyretilskudd med en gang du oppdager at du er gravid.
Les mer om: