Fiskemiddager: Slik lærer du barna å like fisk
Fiskemiddager: Slik lærer du barna å like fisk
Fisk er ikke bare bra for hjerte, hjerne, armer og bein. Fisk kan også være skikkelig digg – stikk i strid med hva barna tror.
Hva gjør at barna ikke liker fisk?
Det er ikke godt å si nøyaktig hvorfor så mange barn oppgir å ikke like fisk.
Les også: Mat med barn – torsk med asiatisk vri
Er det konsistensen? Smaken? Eller skyldes det rett og slett oppdragelsens omvendte effekter – de utallige formaningene fra generasjoner av foreldre?
Matblogger Marit Røttingsnes Westlie, på internett best kjent som Fru Timian, driver bloggen Frutimian.no. Etter å ha holdt kurs for foreldre og barnehageansatte om hvordan man lager sunn og variert mat, er Marits teori enkel: Hun tror barn flest har fått et feil bilde av fisk som råvare:
– Foreldre og barnehageansatte har ikke det samme spekteret å spille på når det kommer til fisk som de har for rødt- og hvitt kjøtt. Har man bare tre-fire ulike fiskeretter som man pleier å servere, blir både barn og voksne fort lei. Min oppfordring blir å prøve ut nye smaker. Pøs gjerne på med ulike krydder og mye forskjellig tilbehør, sier hun.
Og rett som det er – på nettsidene til Norges sjømatråd (best kjent som «Opplysningskontoret for fisk og skalldyr») er det sushioppskrifter og den hawaiianske fiskesalaten «poke» som preger forsiden.
Opplysningskontorets prioritering følger med andre ord samtidens mattrender, og det kan tyde på at nordmenn trenger å lære at fisk kan være kreativt og digg, fremfor sunt. Fisk er en kilde til mer enn Omega-3 og proteiner.
En utbredt oppfatning blant barn så vel som voksne, er nemlig at fisk ofte bare er “fisk”, opplyser Norges sjømatråd:
– Det er alltid mer stas å få servert en spesiell rett, som laksepasta, torskeburger eller lakselasagne, enn bare å få servert «fisk». Fisk er en råvare som passer til flere smaker enn man tror.
Sjekk ut våre digge oppskrifter – med og uten tran
Fiskefordommer til besvær
Det er riktignok ikke til å komme unna at fisk er sunt. På lik linje med kjøtt, er fisk en naturlig og solid kilde til protein. Fet fisk som makrell, laks og sild er i tillegg rike på umettet fett – det vil si, den sunne typen fett.
Næringspyramiden i barneskolepensum lærte oss rett: Fettsyren Omega-3 er påvist å ha helsefremmende effekter på hjernefunksjon, hjerte og syn, og forekommer naturlig i fisk. Med på lasset kommer også vitamin B12, selen og jod.
Les også: Omega-3 er godt for hjernen din
Sentralt for selve middagsopplevelsen er det faktum at tilberedningen av fisken er vel så viktig som fisken i seg selv. Her åpner det seg mange muligheter, forteller Cecilie Ragner.
– Det kan være lurt å ta utgangspunkt i noe barna liker, og forsøke å bytte ut kjøttet med fisk. Dersom barna liker taco, kan man jo prøve fisketaco. Fiskeburger, eller pitabrød med fiskepinner, kan bli en hit, sier hun.
– Pasta passer fint til mange slags fisk og annen sjømat. Fiskeslag som laks, ørret, steinbit og tunfisk kan for eksempel være supre i en wok.
Cecilie blogger om mat under navnet Cecilies mat, og er en allsidig matsjel: Hun er opptatt av tradisjonsrik mat og norske råvarer, men er også begeistret for det italienske og thailandske kjøkken. Og i økende grad: Fisk.
Det blir ofte torsk og laks når hun handler i dagligvarebutikkene, sier Cecilie – mest fordi utvalget ikke er allverdens.
– I det siste har jeg derfor forsøkt å oppsøke butikker med egen fiskedisk og eksperimentere litt mer med forskjellige fiskesorter – om sommeren går det en del makrell. Dessuten er vi glade i skjell hjemme hos oss. Blåskjell er godt og billig, og kan brukes til mye mer enn bare å dampe dem. For eksempel er det kjempegodt sammen med pasta, sier hun.
7 tips til hvordan du motiverer barna til å spise fisk
- Presenter barna for fisk ofte, og med jevne mellomrom, både til middag og som pålegg.
- Husk at barnas smak forandres stadig. Det de ikke liker en dag, kan de synes er godt senere.
- Ikke minn på barnet hva de liker eller ikke liker.
- Involver barna i matlagingen.
- Vær en god rollemodell. Det du gjør, vil barna også gjerne gjøre. Når du spiser maten, viser du at den er trygg og god.
- Det finnes mange typer fisk. Prøv deg frem. Det finnes en favorittfisk for alle!
- Har du anledning, kan barna være med på både å fiske, og tilberede fisken etterpå.
Kilde: Norges sjømatråd, 3iuka.no
Se også: Vanskelig å få i barna nok fisk? Prøv disse oppskriftene som barna elsker!
– Lag en rutine
Marit Røttingsnes Westlie – eller Fru Timian – er enig med sin kollega fra blogosfæren: Frisk opp fisken!
Laksewraps, fiskeburger – både av fiskekaker og av rene fiskefileter – hjemmelagde fiskepinner med råstekte poteter til og en enkel fiskesuppe, bruker å være ganske så populært hos unger, sier hun.
Likevel: Hjemme hos Fru Timian er det rutinen som styrer fiskeinntaket. Hun tipser om at det er lurt å lage seg en vane med å servere fisk for eksempel to eller tre dager i uken, så det blir en naturlig del av barnas kosthold.
Og for all del, skap variasjon – ikke server den samme laksefileten med poteter hver uke.
Til slutt: Har dere en favorittoppskrift å dele med leserne våre?
Marit Røttingsnes Westlie (FruTimian.no):
– Har jeg god tid, lager jeg gjerne en fiskesuppe hvor jeg koker skikkelig kraft først, for så å fylle på med masse godsaker.
– Til hverdags er jeg skikkelig glad i en ørretfilet hvor jeg sprøsteker skinnet. Den kan jeg servere både med indiske smaker og couscous, eller med massevis av grønnsaker, kanskje en potetstappe eller liknende.
Cecilie Ragner (CeciliesMat.no):
– Til hverdags kommer nok fiskepakker høyt opp på listen. Det er porsjonsstykker med fisk og grønnsaker, skåret i små biter som er bakt i ovnen i aluminiumsfolie. Det er fort å lage, og alle får sin egen forundringspakke.
– Ellers anbefaler jeg som nevnt å eksperimentere med fiskesorter og tilberedningsmetoder. Husk, barnas dom er ofte påvirket av presentasjonen – jeg har for eksempel til gode å møte et barn som ikke liker sashimi eller sushi.
Prøv også disse fiskeoppskriftene: