Derfor bør du sove godt hele natta

Derfor bør du sove godt hele natta

Søvn
derfor bør du sove godt hele natta

Har du søvnproblemer? Søvn er viktig for å styrke immunforsvaret og forhindre sykdom. Her er de beste tipsene for å sove godt. 

Søvn gir kroppen en total hvile vi ikke klarer å gi den i våken tilstand – uansett hvor godt vi ligger i sofaen. Når vi sover dypt synker pulsen og bevisstheten reduseres, slik at kroppen får lade batteriene i fred og ro. Dette er viktig på flere måter: 

Gir energi 

– Søvn gir oss energi slik at vi fungerer bedre i hverdagen, sier Reidun Ursin. Hun er professor ved Institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen, og en av Norges fremste søvnforskere. 

Les også: Gode råd for bedre søvn 

Det er viktig at søvnen er lang og dyp nok, for at vi skal føle oss uthvilte. I 2015 gjennomgikk forskere fra American Academy of Sleep Medicine og Sleep Research Society flere tusen fagfellevurderte artikler, og kom deretter frem til et helt spesifikt antall timer personer i alder 18-60 trenger hver natt, nemlig minimum sju timer, og gjerne helt opp til ni timer. Men syv timers søvn kan være lettere sagt enn gjort for mange. 

Ligger i genene 

– Hva er det egentlig som bestemmer om vi sover godt om natten eller ikke? 

– Mye av årsaken ligger nok i folks gener. Noen sovner med en gang de legger hodet på puten, mens andre har langt større problemer med å finne den dype søvnen. Dette er trolig arvelig betinget. Menneskecellene har over 30.000 gener, så det er rart om ingen av dem styrer søvnen, sier Ursin. 

Les også: Hvordan sover familien 

Andre forstyrrelser 

Enkelte faktorer kan også virke inn på søvnen, for eksempel skiftarbeid, om du lever alene eller sammen med noen, om du bor i byen eller på landet, er morgenfugl eller natteravn. Og en snorkende partner eller en motorvei utenfor vinduet kan naturlig nok gå kraftig utover søvnkvaliteten. 

Les også: Å jeg får ikke sove 

7 tips mot søvnproblemer 

  1. Legg deg når du kjenner deg trett. Da er “søvn-porten” åpen.
  2. Lær å håndtere stresset som samler seg i løpet av dagen. Da vil du lettere kunne sovne om natten.
  3. Skru ned lyset. Lys forhindrer nemlig produksjonen av melantonin, et stoff i hjernen som hjelper oss å bli trette og søvnige. Ha derfor gjerne lyspærer med lav watt på soverommet.
  4. Unngå skjermer. Det blå lyset som kommer fra elektroniske skjermer som mobil, nettbrett og tv setter i gang en alarmstimulans i hjernen, som ikke forsvinner selv om skjermene skrus av. Dermed får hjernen hele tiden beskjed om å vente med å bli trett og å holde seg våken.
  5. Skru ned varmen. Ifølge en fransk studie gjort ved Clinique du Sommeil i Lille, er ideell sovetemperatur et sted mellom 15,5 og 19 grader for å sende søvnsignaler til hjernen slik at vi lettere får sove.
  6. Trim hjelper. Moderat trening minst 150 minutter i uken virker søvnforebyggende mener forskere ved Oregon State University.
  7. Spis riktig. Sukker og koffein vil gjøre deg oppkvikket – ikke trøtt. Det er heller ikke lurt å spise mye senere enn to-tre timer før leggetid. Unngå fet og sterkt krydret mat –og is rett før leggetid. Det er nemlig en gjenganger blant de som sliter med søvn.

Kilde: Arianna Huffington: Søvnrevolusjonen 

Fakta om søvn 

  • Søvn gir energi. 
  • Det er viktig med en dyp nok søvn, samt at den er lang nok. 
  • Aldersgruppen 18-60 trenger minst syv timer søvn hver natt. 
  • Følg de 7 rådene mot søvnproblemer nevnt over for en god natts søvn.