Denne maten bør du ikke gi babyen i spedbarnstiden
Denne maten bør du ikke gi babyen i spedbarnstiden
Før barnet er ett år er det visse matvarer du bør unngå å gi det, så hva er trygt å gi babyen når den skal lære å spise fast føde? Helsedirektoratet gir hvert år ut en rådgiver som kan hjelpe de nybakte foreldrene til å starte tilvenningen fra morsmelk og morsmelkerstatning til annen mat, når spedbarnet er i seks måneders alderen.
Artikkelen fortsetter lenger ned.
Denne maten bør vente
Det er ingen bestemt regel for hva du kan starte å gi babyen din. Mange starter med en tynn grøt, eller poteter og grønnsaker som er most, men variasjon i både konsistens og smak kan gjøre at barnet venner seg til et bredt kosthold og blir mindre kresent til å smake nye ting.
Les også: Babyens utvikling måned for måned
Noen få matvarer bør du imidlertid spare til barnet blir litt eldre:
Honning
Spedbarn bør ikke få honning det første leveåret. Den kan nemlig inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i tarmen. Disse bakteriene produserer gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.
– Spedbarnsbotulisme er en sykdom som lammer nervesystemet. Det starter vanligvis med forstoppelse og muskelsvakhet. I verste fall kan det føre til respirasjonssvikt, altså at barnet ikke klarer å puste, forklarer Cathrine Helene Mohn, allmennlege hos Legene Bjørnnes og Borna i Oslo.
Helsedirektoratet opplyser imidlertid at dersom matvarene som inneholder honning er varmebehandlet (kokt eller stekt), er det i orden for barnet å spise dette.
I følge honningcentralen.no er spedbarnsbotulisme forårsaket av honning kun registrert fire ganger i Norge de siste 15 årene (og ikke siden 1998).
Diverse grønnsaker
Babyer under ett år bør ikke spise grønnsaker som inneholder mye nitrat. Det gjelder grønnsaker som spinat, rødbete, bladselleri, nesle, ruccola og mangold (bladbete som er i slekt med rødbete, men som gjerne også kalles ”den andre spinaten”). For mye nitrat kan være skadelig og bør ikke gis i store mengder.
– Nitrat kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Barn under ett år er spesielt utsatt fordi blodet deres opptar nitritt raskt, forklarer Mohn.
Druer og nøtter
Du bør unngå å gi barnet små, harde og glatte matbiter. Eksempelvis kan druer, nøtter, peanøtter eller rå gulrot- og eplebiter lett sette seg fast i barnets hals.
– De tenker heller ikke alltid på å tygge før de svelger. Når litt eldre barn etter hvert blir introdusert for denne typen mat, bør de være under oppsyn av en voksen, sier allmennlegen.
Kumelk
Barn bør ikke få kumelk som drikke eller i grøt de første tolv månedene. Det er først og fremst på grunn av barnets inntak av jern. Kumelk inneholder nemlig svært lite jern.
Morsmelk inneholder heller ikke mye jern, men dette jernet utnyttes godt. Når barnet har fylt ett år, har gjerne andre matvarer overtatt som hovedkilder til jern. Da vil det ikke være noe problem å gi barnet kumelk.
– Når barnet er rundt ti måneder kan du bruke mindre mengder kumelk i matlagingen. Du kan også introdusere noe yoghurt og syrnet melk. Velg gjerne typer uten eller med lite tilsatt sukker, oppfordrer Mohn.
Omkring 1 – 3 prosent av norske småbarn under tre år har denne allergien, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Barna utvikler raskt toleranse, og noen er kvitt allergien etter allerede et halvt år. For de fleste går det over innen tre års alder.
Små barn som skal få et alternativ til kumelk, bør ikke få rismelk, som kan inneholde det helseskadelige stoffet arsen. I stedet kan disse barna få en melke-erstatning som er spesialtilpasset for allergikere, og som man kan få på blå resept på apoteket.
Salt
Du bør ikke tilsette salt i babyens mat. Det er fordi barnets evne til å skille ut salt er dårligere enn hos voksne. Når du gir barnet samme mat som resten av familien, bør du derfor ta av maten til barnet før du salter resten av maten.
– Jeg anbefaler ikke å gi røkt eller saltet mat til små barn. Men om du velger å gi det, bør det gis i små porsjoner. Husk også at det er salt i de fleste krydderblandingene man får kjøpt i butikken, sier allmennlege Cathrine Helene Mohn.
Kanel
Kanel bør bare brukes i begrenset grad, fordi det inneholder kumarin, noe som kan gjøre ett- og toåringer som spiser det ofte, spesielt utsatt for leverskade.
Vitenskapskomiteen for mattrygghet har satt 0,2 gram for ett-åringer og 0,3 gram for to-åringer som en daglig grense man ikke bør overskride. En teskje kanel veier ca. 2,7 gram.
Kilder: Mat for spedbarn utgitt av Helsedirektoratet, www.melk.no , www.naaf.no og www.honningcentralen.no
Tommelfingerregler, slik gir du babyen en sunn vekst:
- Gi morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger.
- Ved bruk av morsmelkerstatning, pass på at mengden pulver er i tråd med anvisningen.
- Ta hensyn til barnets signaler. Ikke press barnet til å spise mer enn det trenger.
- Bruk vann som tørstedrikk når barnet har begynt med annen mat og drikke enn morsmelk eller morsmelkerstatning.
- Sørg for at barnet ikke små spiser mellom faste måltider.
- Gi barnet mye grønnsaker, både rå og kokte. Unngå søte og fete matvarer.
- Oppmuntre til – og sørg for – at barnet er fysisk aktivt.
- Unngå også å gi barnet mat det ikke skal ha, og påpasselige anbefalte mengder av visse matvarer, som beskrevet i artikkelen.