Halsbrann som gravid – symptom og årsak
Graviditet og halsbrann henger ofte sammen, men hva er det, og hva hjelper mot halsbrann når man er gravid? Vi ser nærmere på halsbrann under graviditeten, med tips om hvordan man kan dempe halsbrann hos gravide.
Omtrent halvparten av alle gravide opplever halsbrann, eller sure oppstøt, under svangerskapet. Halsbrann er en magesyrerefleks, der magesyren presses tilbake i spiserøret og videre opp i svelget og munnen. Magesaften vil derfor irritere slimhinnen i spiserøret, noe som oppleves som en smertefull og sviende følelse. Årsaken til halsbrann hos gravide er at lukkemuskelen svekkes under svangerskapet, hovedsakelig på grunn av hormoner. Den voksende magen bidrar også til plagene, ved at magen og barnet presser opp mot magesekken. Plagene kan derfor forverres utover i svangerskapet, etter hvert som barnet vokser. I forbindelse med halsbrann kan man også oppleve lett kvalme, svelgeproblemer og en vond smak i munnen. Halsbrann er en vanlig plage ved graviditet, og selv om det oppleves som plagsomt og ubehagelig, er det likevel helt ufarlig.
Halsbrann som gravid – hva hjelper?
Mange får halsbrann tidlig i graviditeten, men halsbrann under graviditet kan oppstå når som helst. Undersøkelser viser at omtrent 22 prosent får halsbrann i graviditetens 1. trimester, 39 prosent får halsbrann i graviditetens 2. trimester, og hele 72 prosent opplever halsbrann i graviditetens 3. trimester. Da årsaken er økende hormoner og press mot magesekken, er det lite man kan gjøre for å unngå det. Man kan imidlertid gjøre noe for å dempe ubehaget. Hvis du for eksempel får halsbrann som gravid om natten, kan du legge en ekstra pute under hodet, slik at hodet og overkroppen kommer høyere opp. Og hvis du trenger å hvile om dagen, bør du sitte i en stol i stedet for å legge deg flatt ned på sengen. Du bør også unngå å bøye deg for mye fremover, og unngå helst trening og fysisk aktivitet rett etter at du har spist.
Mat mot halsbrann under graviditeten
For å dempe ubehaget ved halsbrann kan du også se over kostholdet under graviditeten. Det anbefales blant annet at den gravide spiser mindre og hyppigere måltider for å lindre halsbrann. Det kan også være lurt å unngå store måltider sent på kvelden, særlig hvis du sliter med halsbrann og sure oppstøt om natten. Du bør også være forsiktig med fet, stekt og fritert mat, og unngå mat med mye krydder. Sjokolade, kaffe og te ser også ut til å forverre problemet, det samme gjør sitrusfrukter og tomatsaus. Du kan prøve å spise mer melk og yoghurt, da det inneholder kalsium som bidrar til å nøytralisere magesyren. Et kjerringråd mot halsbrann ved graviditet er å spise en håndfull med mandler eller en banan, da disse matvarene kan være med på å lindre plagene. Det er ofte store individuelle forskjeller når det kommer til gravidplager, og løsningene kan være vel så individuelle. Derfor er det viktig å prøve seg frem for å se hva som hjelper for deg.
Halsbrann og medisiner
Hvis halsbrannen har vart i mer enn 2–3 uker, uten at noen av de nevnte tiltakene har fungert, bør du kontakte lege eller jordmor for råd. Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte medisiner som kan prøves, men dette må alltid vurderes i samråd med legen din. Det finnes også syrenøytraliserende midler som kan virke lindrende på symptomene.