Jod for gravide
Jod er et mineral som vi trenger i små mengder hver dag. Likevel er det mange av oss som får i seg for lite jod, noe som kan føre til jodmangel. Jod er veldig viktig for gravide og ammende så vi ser nærmere på jod og hvor mye jod gravide faktisk trenger.
Jod er et mineral som kroppen ikke klarer å produsere selv, og derfor må vi tilføre det gjennom kosten. Jod bidrar til en normal energiomsetning, og vi trenger jod for å kunne produsere thyroidhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse er nødvendige for normal regulering av stoffskiftet, og for at skjoldbruskkjertelen skal fungere som normalt. Jod er særlig viktig for gravide og ammende, da forskning viser at jodmangel kan føre til redusert vekst og utvikling. Det er derfor viktig at både mor og barn får tilstrekkelige mengder med jod gjennom både svangerskapet og ammeperioden. Det anbefales faktisk at mor har gode nivåer allerede før hun blir gravid. I 2016 rapporterte Nasjonalt råd for ernæring at norske gravide og ammende generelt har for lave jodnivåer. Halvparten av alle gravide befant seg faktisk under det anbefalte nivået. Jodtilskudd under graviditet bør derfor vurderes ved lavt inntak av jod gjennom kosten.
Normal utvikling hos barnet
Jod er viktig for en normal vekst hos barnet, samt bidrar det til normal kognitiv og nevrologisk funksjon. Dette viser viktigheten av at man får i seg de riktige vitaminene og mineralene under graviditeten. Man må også huske på at vitaminer og mineraler er viktig uansett hvilken fase du befinner deg i livet, men mengden man skal innta vil variere om man for eksempel blir gravid eller ammer. Det er også viktig å opprettholde et godt jodinntak mens man ammer, da barnet får alle næringsstoffene sine gjennom morsmelken.
Jodmangel og skjoldbruskkjertelen
Jodmangel er svært utbredt på verdensbasis, da det er store variasjoner i jordsmonn og mineralinnhold i matvarer. Får du for lite jod, må skjoldbruskkjertelen din jobbe ekstra hardt for å produsere de hormoner den skal. Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner og normal skjoldbruskkjertelfunksjon. Så her er det viktig å følge den anbefalte doseringen.
Jod for gravide – anbefalte matvarer
I det tradisjonelle norske kostholdet kommer omtrent 80 prosent av mineralet jod fra meieriprodukter. De resterende prosentene får vi primært fra hvit saltvannsfisk. De beste jodkildene er derfor melk, yoghurt, brunost og prim, mens den hvite saltvannsfisken inkluderer torsk, sei, lyr og hyse. Det finnes også noe jod i matvarer som egg, reker, krabbe og kreps, men ikke like mye som i hvit fisk og melk. For å sikre et godt og variert kosthold under graviditeten bør du derfor inkludere disse matvarene. En torskemiddag gir deg omtrent 80 mikrogram med jod, mens et glass melk eller yoghurt gir deg 15 mikrogram per desiliter. For deg som ikke spiser fisk, må du supplere med flere meieriprodukter for å oppnå gode jodnivåer. Det anbefales at du får i deg tre porsjoner med meieriprodukter om dagen, der minst to av disse består av søt eller syrnet melk eller yoghurt. Hvis du ikke spiser hvit fisk, eller du har et begrenset inntak av meieriprodukter, bør du sikre deg gjennom et kosttilskudd.
Gravide og jodinntak
For deg som får i deg for lite jod gjennom kostholdet, kan altså jodtabletter under graviditeten være nødvendig. Det anbefales at alle voksne personer spiser 150 mikrogram jod hver dag, mens ammende og gravide bør få i seg henholdsvis 175 og 200 mikrogram hver dag. Kvinner som planlegger å bli gravide anbefales faktisk å øke jodinntaket allerede før svangerskapet. Selvom man sjeldent får for mye jod som gravid, bør man alltid holde seg til anbefalt daglig inntak for best mulig balanse i kroppen.