K-vitamin: Det koagulerende vitaminet
K-vitamin er et vitamin som kanskje ikke får like mye oppmerksomhet som de andre . Det ble imidlertid oppdaget for mer enn 70 år siden av danske Henrik Damm, og fikk navnet sitt på grunn av dets betydning for koaguleringen av blodet. I denne artikkelen ser vi nærmere på dette fettløselige vitaminet, hvilke egenskaper det har og hvilke prosesser i kroppen det påvirker. Vi ser også på hvilke matvarer som inneholder vitamin K, og hvor mye kroppen trenger.
Hva er vitamin K?
Vitamin K er et fettløselig vitamin som først og fremst bidrar til normal koagulering av blodet, men det er også viktig for at vi skal kunne opprettholde en normal beinbygning. K-vitamin er egentlig en fellesbetegnelse for vitaminene K1 og K2, som utgjør to ulike former. Disse formene kommer også fra to forskjellige kilder, men der begge formene omdannes til menakinon-4 i kroppen. Vitamin K er et fettløselig vitamin, noe som betyr at det absorberes sammen med fettet, og at overskuddet lagres i kroppen. Derfor bør man ikke få i seg for mye, da det kan hope seg opp i systemet. Du trenger altså ikke en daglig tilførsel, ettersom dagsbehovet dekkes på sikt. Men i motsetning til andre fettløselige vitaminer, tapper man disse lagrene ganske raskt. Du bør derfor likevel sørge for at du har en regelmessig tilførsel av vitamin K.
Viktig for blodlevring og beinstruktur
Vitamin K aktiverer forskjellige proteiner som befinner seg på forskjellige steder i kroppen. Denne aktiveringen gjør at proteinene binder seg til kalsium i kroppen. Mange av kroppens proteiner trenger K-vitamin, som blant annet befinner seg i nyrene, benvevet og i blodet. K1 har sin viktigste rolle i leveren, hvor det tas opp i blodet og aktiverer proteiner som bidrar til normal blodlevring. Vitamin K2 er viktig for å transportere kalsium til skjelettet, og bidrar dermed til å opprettholde en normal beinstruktur. Beinvevet inneholder tre proteiner som alle aktiveres av vitamin K, nemlig osteokalsin, Matrix-Gla-protein og protein S. Disse proteinene er derfor svært viktige for skjelettet, ettersom de påvirker mineraliseringen av beinvevet der mineraler som kalsium og magnesium tas opp.
Anbefalt dagsbehov av vitamin K
Det er ikke satt noen offisielle anbefalinger for inntak av vitamin K i Norge. Årsaken til dette er at man rett og slett er usikker på hvor mye man faktisk trenger. Det er likevel blitt foreslått et daglig inntak på rundt ett mikrogram per kilo kroppsvekt, en anbefaling som gjelder både for barn og voksne. En person som veier 70 kilo anbefales dermed et inntak på 70 µg vitamin K per dag. Flere undersøkelser har imidlertid vist at man muligens trenger enda mer for å opprettholde en normal beinbygning, og mye tyder på at vi generelt får i oss for lite av dette vitaminet.
Mat med K-vitamin
Det finnes mye vitamin K i det norske kostholdet, særlig vitaminformen K1. Denne formen finnes nemlig i mange forskjellige grønnsaker, planter og alger. Bladgrønnsaker er særlig rike på vitamin K1, samt. rosenkål, brokkoli, spinat, salat og kål. Vitamin K2 er imidlertid mindre tilgjengelig, men finnes i matvarer som fermentert ost, nyre, egg, lever og diverse gjæret mat. Den japanske retten natto, som er laget av gjærede soyabønner, er også en god kilde til vitamin K2. Vi produserer riktignok små mengder av vitamin K2 i tarmen, men dette er ikke nok til å dekke kroppen behov, og vi bør derfor tilføre vitamin K2 gjennom kostholdet vårt.