Jernmangel - Hva er det?
Jernmangel – Hva er det?
Hvis du er trøtt, slapp og sliten kan det være symptomer på jernmangel. Gravid? Da kan det hende du bør får sjekket jernverdiene dine. Jernmangel er en ganske vanlig tilstand som enkelt kan forebygges ved å spise riktig, eller ved å ta tilskudd. Visste du at morsmelk ikke inneholder jern? Les om jernmangel her!
Hva er jernmangel?
Jernmangelanemi er mangel på jern i kroppen, som fører til anemi, også kalt lav blodprosent. Disse begrepene brukes om samme tilstand. Hvis jernlagrene i kroppen har gått tomme, mangler kroppen en av byggesteinene i hemoglobin, et stoff som røde blodceller består av. Kroppen får problemer med å transportere oksygen og har færre røde blodlegemer i kroppen. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi.
Les mer: Mat med jern
Hvorfor får vi anemi?
Anemi kan oppstå ved blodtap, som menstruasjon, eller fordi du ikke får i deg nok jern gjennom maten du spiser i hverdagen. Det kan også oppstå av andre grunner, for eksempel mangel på vitamin B-12, folsyremangel, økt nedbrytning av blodet og sykdom i benmargen.
Hvem er mest utsatt for jernmangelanemi?
- De som har kraftige og/eller hyppige menstruasjonsblødninger
- Gravide og ammende
- Barn og ungdom i vekst
- Blodgivere
- Personer med lavt kaloriinntak kan fort få i seg for lite jern. Særlig små barn, eldre, vegetarianere og personer som slanker seg
- Personer med ensidig kosthold.
- Om lag 15 % av kvinner i fertil alder i Norge har jernmangel, hvorav omtrent 3 % utvikler jernmangelanemi
Jernmangel hos gravide og ammende
Når man er gravid er det viktig å sjekke jernlagrene, og dette gjøres under svangerskapskontrollene. Hvorfor gravide oftere utvikler jernmangel er man ikke helt sikre på, men det kan ha sammenheng med økt blodmengde i kroppen under graviditeten. For å sikre tilstrekkelig jernlagre under graviditet og amming, er det viktig at du spiser sunt og kompenserer kostholdet ditt hvis du for eksempel er vegetarianer. Det anbefales ikke å ekskludere viktige matvarer fra kostholdet under graviditeten. Hvis du vil lese mer om jern og graviditet kan du lese mer her.
Les også: Vegansk omega-3
Jern hos spedbarn
Spedbarn blir født med et jernlager de har fått av mor, det kan kanskje forklare noe av den hyppige forekomsten av jernmangel hos gravide. Du kan lese mer om typiske plager ved graviditet her. Jernlageret hos spedbarn varer i ca. et halvt år, og etter dette er barnet avhengig av å få tilført jern fra matvarer som inneholder jern, fordi morsmelk ikke inneholder jern. Leverpostei er en klassiker, og det finnes flere produkter til småbarn som er beriket med jern, som for eksempel morsmelkerstatning, barnegrøter o.s.v. Og ikke glem at barnet i tillegg trenger omega-3 fettsyrene DHA og EPA som bidrar til normal utvikling av hjernen.
Symptomer på anemi
Typiske symptomer er tretthet, svimmelhet, slapphet, nedsatt kondisjon, økt søvnbehov, blekhet i huden, hjertebank og tung pust ved anstrengelser, men også kløe i huden. Hvis du føler deg slapp, kan du få 10 tips som kan hjelpe deg her.
Når bør du kontakte lege?
- Hvis du opplever vedvarende tretthet og slapphet.
- Hvis du oppdager negleforandringer eller sprekker i munnvikene.
- Hvis du utvikler tung pust og rask puls.
- Hvis du opplever kraftige og/eller hyppige menstruasjonsblødninger.
Hva kan jernmangel føre til?
De vanligste symptomene på anemi er tretthet og slapphet, negleforandringer eller sprekker i munnvikene, tung pust og rask puls. Hvis kroppen mister eller forbruker mer jern enn den klarer å ta opp, vil dette tære på jernlageret vi har i kroppen. Jernmangel oppstår når kroppens jernlager er i ferd med å gå i minus eller er tomme. Over tid vil dette føre til jernmangelanemi, hvor man ender opp med færre friske røde blodceller og mindre hemoglobin i kroppen.
Jernbehandling
For å øke hemoglobinnivået i kroppen, bør man gjennomgå jernbehandling i samarbeid med lege. De fleste vil få en økning etter bare noen uker, men det kan ta opptil 4 måneder før jernlagrene er tilstrekkelig fylt opp.
Hvordan tester man jernmangel?
Du kan sjekke jernnivåene dine ved en enkel blodprøve hos legen.
Hva kan du gjøre selv for å unngå jernmangel?
- Spis tilstrekkelig og ha en allsidig hverdagskost slik at jernlagrene dine opprettholdes.
- Spis nok av de matvaren som er rike på jern. Rødt kjøtt, lever, kornvarer, frukt og grønnsaker. Omtrent en tredjedel av jerninntaket her til lands stammer fra brød og kornvarer.
- Vitamin C øker opptaket av jern fra kosten og kan også øke opptaket av jerntilskudd hvis du tar disse sammen med måltider. Det er usikkert hvorvidt vitamin C øker opptak av jerntilskudd som tas utenom måltid.
- Te og kaffe bør helst drikkes utenom måltidene. De inneholder stoffer som kan hemme opptaket av jern.
- Kalsium (kalk) fra melkeprodukter, syrenøytraliserende legemidler og enkelte antibiotika minsker opptaket av jern fra tarmen. Hvis du drikker melk eller tar legemidler som hemmer opptaket av jern, bør jernpreparater tas minst 2–3 timer før eller etter. Spør gjerne på apoteket hvis du bruker andre legemidler, og er usikker på om disse kan tas samtidig med jerntablettene.
Hva slags mat inneholder jern?
- kornprodukter som grovt brød, frokostblanding/müsli
- linser
- bønner
- kjøtt
- grønne bladgrønnsaker
- poteter, og mange andre matvarer
- Blod, innmat og matvarer som er laget av innmat, for eksempel leverpostei, har et høyt jerninnhold
- Mange typer tørkede krydder inneholder også mye jern i forhold til vekt
Hvor mye jern trenger man per dag?
- For jenter (før mensen) og gutter i alderen 10-13 år: 9 mg
- For jenter i alderen 10-13 år som har fått mensen: 19 mg
- For jenter i alderen 14-17 år: 18 mg
- For kvinner fra 18 år og inntil overgangsalderen: 19 mg
- For kvinner etter overgangsalderen: 8 mg
- For gutter i alderen 14-17 år: 12 mg
- For menn: 9 mg
Behandling av jernmangelanemi
Den vanligste behandlingen mot jernmangelanemi er å ta jerntabletter. Ved behandling av anemi ønsker man å normalisere hemoglobinnivået i blodet og øke jernlageret. Det er også viktig å finne ut årsaken til anemien slik at den kan behandles hvis mulig. Det anbefales at jernlageret blir målt av lege før behandling med jernpreparater, og at doseringen avtales med legen.
Hva er jern?
Jern (Fe) er et mineral som er viktig for transport av oksygen fra lungene til resten av kroppen. Jerntilskudd er ofte aktuelt til personer som ønsker å forebygge eller behandle jernmangel. Jern er et grunnstoff som finnes i små mengder i kroppen vår, og som har en livsviktig funksjon når det gjelder å opprettholde normal blodprosent, det vil si normalt hemoglobin. Jernmangel er den vanligst forekommende mineralmangel i Norge, men sunt og variert kosthold vil i de fleste tilfeller sørge for at man får i seg nok jern. Jerntilskudd er som oftest aktuelt til personer som ønsker å forebygge eller behandle jernmangel.
Jernmangel hos gravide:
- Sjekk blodprosenten under svangerskapskontrollene.
- Vær obs hvis du føler deg trett og slapp, selv om dette er vanlig under graviditet.
- Ta tilskudd i samråd med lege, for mye jern er heller ikke bra.
Jern hos barn:
- Spedbarn blir født med et jernlager som varer cirka 6 måneder
- Morsmelk inneholder ikke jern
- Etter at babyen fyller 6 måneder, må barnet få tilført jern igjennom kosten
- Morsmelkerstatning og industrielle barnegrøter er ofte tilsatt jern
- Leverpostei er en god kilde til jern for barn
Kilder: Nhi.no, helsenorge.no, lhl.no, lommelegen.no