Hvordan sover familien?

Hvordan sover familien?

Søvn
hvordan-sover-familien_iStock

Vi vet hvordan dagen blir dersom søvnen er dårlig. Hvordan løser fem familier det når barna ikke vil sove i egen seng? Her er også tips om hvordan håndtere tenåringer som kommer sent hjem.

Hvis en i familien har et dårlig søvnmønster, påvirker dette resten av familien. Mange tenker nok at søvnproblemene er over når barna blir større.

Vi har snakket med fem familier med barn fra to til tyve år om hvordan natten fortoner seg for dem.

Les også: Jeg får ikke sove

Familien Ronge Andersen: Får besøk hver natt

– Alle sover i utgangspunktet i egen seng. Eldstemann har gjort det i flere år. Han kommer kun inn hvis han har hatt mareritt.

Yngstemann sliter vi med. Han kommer inn til oss nesten hver eneste natt. Det begynner vi å bli mektig lei av nå.

Vi har diskutert litt, men orker ikke å ta kampen med å følge han tilbake hver natt. Vi er så trøtte, og de nettene vi er oppe, blir vi helt ødelagt dagen etter. Så for at alle skal få fred og ro, løfter vi opp dyna når han kommer og sover videre.

Familien Hundershagen: Rutiner og gode sovehjerter

– Barna har hvert sitt soverom. De eldste går ned til rommet sitt når de minste skal legge seg. Minstemann på syv legger seg senest 20.30.

Så sier jeg god natt og går ut. En halv time senere er det hun på ni år som legger seg, samme rutine der med at jeg ligger litt ved siden av henne og går så ut. De sover hele natta.

Line Hundershagen

Les også: Ekspertråd om søvn

Familien Reimers: Behandler barna ulikt

– Forutsigbarhet er nøkkelen hos oss til hyggelige kvelder. Barna har alltid visst når de bør legge seg, det betyr ikke at de legger seg slik pedagogene oppfordrer oss til å gjøre; på samme tid 365 dager i året. Barna våre har lagt seg omtrent på samme tid i hverdagen, men har vi skullet på middag til mormor midt i uken, så gjør det ingen ting om det blir senere enn vanlig. Det blir ingen høytlesing eller lydbok hvis det er blitt for sent.

Jeg sier også null Ipad på sengen som hovedregel, men har jeg en venninne på besøk, kan jeg tillate det likevel.

Les også: Derfor bør du sove godt hele natta

Altså ingen regel, uten unntak!

I helgene, da barna var små, ble de stort sett med oss til andre barnefamilier- da kunne de sovne på en sofa og bli båret sovende inn i en taxi eller sykkelvognen.

Dette er nå veldig gode barndomsminner for de store barna. Dagen etter ble de ganske grinete, men det var det stort sett verdt.

Nå er gutta barnevakt for søsteren sin Kaia. Da blir det stort sett en time senere enn jeg ville lagt henne, men hun elsker å ha dem som barnevakt – stort sett.

Leggerutiner har aldri vært et problem hos oss, men da de to eldste barna ble større, var heller spørsmålet hvordan vi skulle få sove når de var ute i helgene.

Innetider er helt nødvendig i en viss alder, men barn er forskjellige, så våre gutter hadde ulike innetider.

Den eldste var lite ute på ungdomsskolen og ble dermed oppfordret til å være ute til de andre gikk hjem/ble hentet. Den yngre var tidlig på og ville være ute. I hovedregel har jeg sagt at de går hjem sammen med de andre i nabolaget. Skal ingen i samme retning, henter vi.

Uten stoppeklokke har gutta stort sett kommet hjem i fornuftig tid. Men, vi har veldig kontroll på hvem de omgås, i den grad det er mulig.

Vi er alltid våkne når de kommer hjem, så vi ser at de ikke har drukket eller gjort noe annet (når den alderen er der). Vi har alltid hatt et hjem som er åpent for alle, dermed har vi god kontakt med barnas venner. Ingen barn er like, så det nytter ikke å gi et råd på hva som er riktig tid for en ungdom. Jeg tror mest på åpenhet og tillit.

Camilla Reimers

Les også: 12 søvntips til gravide

Familien Langfoss-Håland: Jobber med saken

– Jentene våre har sovet i egen seng fra de var ganske små. Det er i senere tid at Maia (6) ønsker å legge seg i mammas og pappas seng og det får hun som regel lov til. Vi bærer henne til sin egen seng når vi legger oss og det er hun helt med på. Sara (2) er ikke alltid lett å legge.

Så da følger vi henne inn i sengen igjen og prøver å overbevise henne om at det er lurt å sove.

Marianne Langfoss-Håland

Familen Helland: Har prøvd det meste

– 13-åringen vår har aldri vært noe problem, verken å få til å sovne i egen seng eller ligge i egen seng hele natten. Mens 8-åringen derimot har det vært mange utfordringer med.

Vi har gjort alt fra å ligge i sengen med henne til hun sovner, sitte rett utenfor døra til hun sovner og etter hvert flyttet oss opp i trappa hvor vi har sittet til hun har sovnet. Problemet har dukket opp igjen når tiden har vært inne for at vi skal legge oss.

Uansett hvor forsiktig vi lister oss inn på soverommet og legger oss, våkner hun i det vi hadde sagt natta til hverandre. Hver kveld!!!

Og det er ikke slutt her heller. Etter å ha prøvd rolig å forklare at hun må sove i egen seng, etter hvert blitt litt mer bestemt for så å avslutte med full hyling fra 8-åringen, har vi gitt oss til slutt, stup trøtte.. og hun har fått sove resten av natta hos oss.

Nå det siste året har det heldigvis gått mye bedre. Hun legger seg i sin seng og sover stort sett der hele natta. Dukker opp innimellom da hun enten har hatt mareritt eller kommer på at det fortsatt er litt urettferdig at hun skal sove helt alene mens mamma og pappa sover sammen.

Linn Helland

Råd til andre

  • Husk at det vil gå over. En vakker dag sover de søtt i sin egen seng.
  • Det viktigste er at alle får sove. Gi slipp på prinsipper hvis dere må.
  • Faste rutiner og forutsigbarhet er et godt utgangspunkt.
  • Barn er forskjellige og har ulike behov. Dermed kan de heller ikke automatisk behandles likt.
  • Begrens skjermbruk før leggetid.
  • Kos på sengekanten er aldri feil.

Les også