Derfor får du rennende nese – og dette kan hjelpe
Derfor får du rennende nese – og dette kan hjelpe
Rennende nese er for mange en selvskreven, men ubuden gjest når forkjølelsessesongen kicker inn. Hvorfor får du egentlig rennende nese? Og hva kan du gjøre for å hjelpe på situasjonen når snørra renner som verst?
Derfor får du rennende nese
Hva som trigger rennende nese kan være mye forskjellig, som for eksempel forkjølelse, allergi, sterke lukter eller kjemikalier. Puster du inn ett eller annet som irriterer slimhinnene i nesen, setter det i gang nervereflekser i slimhinnene. Disse stimulerer celler som ligger under slimhinnen til å produsere sekret.
– Det blir en slags forsvarsreaksjon, der nesen kjenner at den puster inn noe den ikke liker. Da prøver den å hindre at stoffene skal komme inn i kroppen, forteller øre-nese-hals lege Sverre Dølvik. Han jobber på AGRO-klinikken i Asker, og er ekspert på alt som har med nesen å gjøre.
Mari Solberg, provisorfarmasøyt Hos Vitusapotek på Jernbanetorget forteller at du gjør lurt i å sjekke symptomene som kan komme sammen med rennende nese.
– Hvis nesen renner ved forkjølelse har du ofte andre symptomer som å være slapp, ha sår hals, hoste og noen får også mild feber. Du trenger ikke oppsøke lege ved forkjølelse, og på apoteket kan du få gode råd til hvordan du kan behandle symptomene selv, sier hun.
Forkjølelse går normalt over etter en til to uker. Og varer rennende nese lenger enn det, kan det være tegn på allergi. Da vil du ofte klø i nese og øyne og nyse i serier.
– Hvis du har forkjølelse nyser du ikke i serier, men du kan likevel nyse her og der, forteller Solberg.
Røde og rennende øyne kan også høre sammen med allergi, og dette har du normalt ikke ved forkjølelse.
– Allergi varer lengre, og kommer gjerne om våren til pollensesongen. Det kan også være støv eller dyr som gjør at du blir allergisk.
Hvordan stoppe rennende nese?
Akkurat som ved tett nese, er det nesespray som gjelder for å stoppe rennende nese. Solberg forteller at du ikke får kjøpt nesespray som bare virker for rennende nese ved forkjølelse, dette er bare mulig dersom du har allergi.
– Er du forkjølet har du jo ofte både tett og rennende nese, sier hun.
– Det finnes dessverre ingen nesespray for dem som er under 18 år, så da er det engangslommetørkle som gjelder.
Videre er hennes tips mot rennende nese å bruke enten Otrivin Comp eller Zycomb, dersom du er over 18 år.
Selv om du ikke får kjøpt noe som gir umiddelbar virkning på rennende neser hos barn, er det likevel tiltak du kan gjøre så tilstanden går raskere over. Ved å få vekk viruset i nesen reduserer du faren for videre infeksjon. Dette gjøres best ved bruk av saltvann.
– Det er jo viruset du ønsker å kvitte deg med, og særlig til de minste barna kan du få bort dette ved å skylle med saltvann, sier Solberg.
Er det mulig å forebygge?
For å forebygge at nesen begynner å renne gjelder det å passe på å ha god håndhygiene. Som for eksempel å hoste i albuen istedenfor i håndflaten. Dølvik forteller at det godt skal gjøres å holde seg helt unna å bli smittet i forkjølelsessesongen, og at vi faktisk blir hyppigere sykere nå enn før.
– I gamle dager var ikke barna så mye i barnehagen, men hang istedenfor i skjørtene på mor. Da var det normalt å bli forkjølet rundt fire ganger i året.
Dette er fordi de fleste går i barnehage og blir eksponert for virus og bakterier. Barna må igjennom denne herdingsprosessen, fordi den er med på å modne immunforsvaret.
– I 4-5 års alderen blir barna mer rustet mot smitte, sier han.
God håndhygiene er ikke den eneste faktoren som bestemmer hvor ofte du blir forkjølet – det handler også om genene dine.
Solberg skyter inn at selv om du ikke alltid kan kontrollere om du blir forkjølet eller ikke, vil god håndhygiene og et sunt kosthold bidra til å forebygge. I tillegg til nok søvn. Hun anbefaler å spise mat som inneholder mye vitaminer og Omega-3, som frukt, bær og fet fisk. Det er også viktig å senke stressnivået, og holde kroppen i form.
Hva kan legen gjøre?
Når Dølvik får pasienter som kommer inn med rennende nese, er hans oppgave først og fremst å finne ut hvorfor nesen renner. Da stiller han spørsmål rundt hvor mye det renner, hvor ofte og hvordan det som kommer ut av nesen ser ut. Han undersøker både hvordan det ser ut i nesen og i slimhinnene.
– Jeg kan raskt fastslå om det er snakk om allergi eller forkjølelse, sier han.
Noen ganger kan også det være aktuelt med en allergitest. Og hos større barn og voksne bruker han fra til tid og annen røntgen. Rennende nese kan i enkelte tilfeller være tegn på bihulebetennelse.
– Da tar jeg det som vi kaller for en CT-undersøkelse, forteller han.
Tre gode råd
- Engangslommetørklær er gode å ha når nesen renner
- Skyll nesen med saltvann for å få vekk viruset i nesen
- God håndhygiene reduserer sjansen for å bli smittet i forkjølelsesesongen