Gravid uke 35
Gravid uke 35
Kanskje du er i kjempeform, eller kanskje du sliter med forskjellige plager som opptrer hos høygravide. Heldigvis er det ikke lenge igjen.
Fosteret i uke 35
Fosteret er nå 33 uker gammelt. Det er cirka 43 centimeter langt og veier rundt 2600 gram. Det er imidlertid forskjell på hvor store fostrene er. Normal lengde og vekt hos nyfødte, fullbårne barn varierer med 10 cm og i hvert fall en kilo.
Les også: Følg din graviditet uke for uke
I uke 35 er proporsjonene mellom hode, bein, armer og kropp nå slik de vil være ved fødselen. Barnets hjerte slår med 120-160 slag i minuttet, og binyrene vokser og produserer hormoner. Lungene er nesten ferdig utviklet.
99 prosent av barn som fødes i uke 35, vil overleve. Barnet har likevel best av å være i mors liv i ytterligere noen uker.
Les også: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig.
Å være gravid i uke 35
Sannsynligvis begynner du å bli lei av å være høygravid. Det er ikke rart. Selv om en del gravide fortsatt er i «kjempeform», kan du sannsynligvis krysse av for en rekke av følgende «plager»: 10–25 ekstra kilo på kroppen, rygg- og hoftesmerter, økt utflod, dårlig nattesøvn, kynnere og åreknuter, kortpustet og tett i nesa, humørsvingninger. Eller du kan selvfølgelig føle deg i kjempeform.
Les også: Fem typiske gravidplager
Uansett om du er klar eller ikke, nærmer det seg ankomst for den lille i magen.
Fosteret vil også snart synke litt lenger ned i kroppen din, hvis det ikke allerede har skjedd. Det vil gjøre det lettere å puste. Men samtidig vil det øke trykket mot blæren slik at toalettbesøkene blir hyppigere.
Nå skjer det også noe med hormonene i kroppen din. Omtrent fem uker før fødselen synker progesteroninnholdet, og samtidig skjer det en økning av østrogen og oksytocin. Oksytocin er et velværehormon, og det når en topp idet barnet blir lagt til brystet ditt. Gled deg!
Gode tips i uke 35
Det er ikke lenge til du går ut i svangerskapspermisjon nå. Det kommer du til å ha veldig godt av. En stor andel gravide blir uansett sykemeldte helt eller delvis den siste perioden – på grunn av søvnproblemer, ryggsmerter eller andre plager. Dette er helt normalt, og ikke noe du skal ha dårlig samvittighet for.
Også i det daglige bør du være flink til å lytte til kroppens signaler.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Svangerskapsboken
Les også: