Gravid uke 27
Gravid uke 27
Fosteret i magen din kan kjenne igjen både din og pappaens stemme, og øker hjerterytmen når dere snakker til det.
Fosteret i uke 27
Fosteret er nå 25 uker gammelt. Det er cirka 32 centimeter langt og veier rundt 1100 gram.
I løpet av uke 26 vil mange fostre åpne øynene for første gang. Synet er imidlertid fortsatt dårlig – og ikke er det så mye å se inne i livmoren heller.
Les også: Følg din graviditet uke for uke
Derimot er hørselen stadig bedre. Fosteret kan kjenne igjen både din og pappaen sin stemme, så fortsett å snakke til det! Når du gjør det, vil fosteret faktisk øke hjerterytmen.
Også hjernen fortsetter utviklingen, håret fortsetter å gro, og fettlaget under huden gjør at den blivende verdensborgeren blir stadig mindre rynkete og gjennomsiktig.
Fosteret begynner også å få et tydeligere søvnmønster, slik at du merker rolige og aktive perioder på omtrent samme tid hver dag.
Å være gravid i uke 27
Har du lagt på deg tilstrekkelig? Alle gravide kvinner skal legge på seg en del kilo, men hvor mye varierer. Mellom 7-18 kilo er vanlig. Det viktigste er at vektøkningen er noenlunde jevn, og at du ikke går mye ned i vekt. For en del gravide vil vektøkningen også bremse opp noe de siste ukene av svangerskapet.
Mange opplever også en berg-og-dalbane av følelser på denne tiden. De kan være redde for fødselen, eller at noe er i veien med barnet.
Andre vanlige plager på denne tiden kan du lese om i artikkelen om uke 28.
Les også: Gravidplagene ingen snakker om
Gode tips i uke 28
Enkelte gravide «gir opp» kostholdet litt mot slutten av graviditeten. Det er ikke særlig smart. De siste ekstra-kiloene er vanligvis ikke nødvendige for fosteret, og blir vanskelige å få bort etterpå.
Det gode rådet er hverken overraskende eller særlig morsomt: Spis sunn og næringsrik mat, og prøv å gå en liten tur hver dag. Hvis du klarer å holde deg i form, blir både fødselen og tiden etter lettere.
Les mer om: Kostholdsråd for deg som er gravid
Hvis du sliter med panikk eller uro, er det beste rådet å snakke med noen. Enten jordmor, en god venninne – eller selvfølgelig partneren din.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Svangerskapsboka