Gravid uke 24

Gravid uke 24

Gravid
Gravid-uke-24

I løpet av de siste fire ukene har fosteret doblet vekten. Og du skal på din tredje svangerskapskontroll.

Fosteret i uke 24

Fosteret er nå 22 uker gammelt. Det er cirka 29 centimeter langt og veier i underkant av 700 gram. Det har altså doblet vekten på de fire siste ukene.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Mesteparten av vektøkningen skyldes utvikling av muskel- og benmasse. Men også de indre organene er i stadig utvikling.

I øret har balanseorganet kommet på plass, slik at fosteret kan holde balansen bedre enn tidligere. Også hørselen blir stadig bedre. Det er likevel usikkert hvor mye den lille faktisk kan oppfatte av lydene. Lydnivået i livmoren er nemlig på 80 desibel – det samme som by-støy. I tillegg er fosteret omgitt av fostervann, noe som ganske sikkert reduserer hva det faktisk kan høre. Man antar likevel at de stadige lydene fra mors hjerte, mage og tarmer virker beroligende for den lille.

Les også: Tran og vitamin D for gravide og ammende mødre

Lungene er ikke tilstrekkelig utviklet, og fosteret får fortsatt oksygen via navlestrengen, men fosteret kan overleve dersom det blir født nå. Det er ofte forbundet med svært mange komplikasjoner, og risikoen for at barnet ikke vil kunne klare seg, er stor.

Å være gravid i uke 24

Denne uken er det tid for den tredje svangerskapskontrollen. Her kan du snakke om plager, tanker og bekymringer – i tillegg til de faste målingene og prøvene som også skal tas. Disse kan du lese mer om nedenfor.

I magen din skal livmoren ha passert toppen av navlen din i løpet av de siste ukene. Formen på magen varierer likevel mye fra kvinne til kvinne – du kommer nesten garantert til å få høre at «Du får en jente (eventuelt gutt), jeg ser det på mageformen!» Hvorvidt du vil høre på dem eller ikke, avgjør du selv. Men ifølge jordmor Cecilia Kleven stemmer dette kjerringrådet nokså ofte.

Noen gravide kvinner får mørke pigmenflekker i ansiktet. Disse flekkene forsvinner som regel etter fødselen.

Gode tips i uke 24

Den stadig tyngre magen gjør at mange gravide lener seg bakover for å oppveie tyngdepunktet. Ikke gjør det! Riktig kroppsholdning er enda viktigere nå enn til vanlig. Gå eventuelt til fysioterapeut for å få råd, hvis du synes dette er vanskelig.

En spasertur hver ettermiddag eller kveld kan også forebygge ryggplager. Det aller beste er å gå på mykt underlag. Så finn en grusvei eller en koselig sti. Kanskje du finner noen nye ruter som du kan bruke til trilleturer senere?

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Leggkramper kan forebygges med kalsium og kalium, for eksempel fra melk, grapefrukt, appelsiner og bananer.

Hvis du blir svimmel når du ligger flatt på ryggen, bør du legge deg over på siden, eventuelt med en pute under den ene siden for å minske presset mot ryggsøylen.

Ting å huske

I uke 24 er det tid for den tredje svangerskapskontrollen. I tillegg til den vanlige samtalen vil legen eller jordmoren nå måle det såkalte symfyse-fundusmålet. Dette skjer ved å måle avstanden mellom symfysebeinet og øvre kant av livmoren, og forteller hvordan livmoren og fosteret vokser.

Les også: Alt du må vite om svangerskapskontrollene

Sf-målet vil bli tatt på alle svangerskapskontroller fra denne, og noteres på helsekortet.

Hvis blodtypen din er RhD-negativ, skal legen eller jordmoren også foreta en RhD-typing av fosteret. Hensikten er å forebygge komplikasjoner hos foster og barn – hvis det skulle være RhD-positivt.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboka