Gravid uke 23

Gravid uke 23

Gravid
Gravid-uke-23

Fosteret kan nå reagere på lyder fra utenfor magen, og kroppen begynner å bli mer velproporsjonert.

Fosteret i uke 23

Fosteret er nå 21 uker gammelt. Det er cirka 28 centimeter langt og veier litt over en halv kilo.

Kroppen til fosteret er tynn, og huden er rynkete. Det har ikke heller ikke fått underhudsfett ennå, så bruskskjelettet, organene og blodårene er synlige under huden.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Hørselen har også utviklet seg kraftig. Fosteret kan derfor skille mellom ulike lyder på utsiden av livmoren og inni i kroppen din, og reagerer ulikt på dem. Det kan faktisk skvette av høye lyder fra utsiden. Mange vordende foreldre syns det er koselig å synge for den lille – begynn å øve inn barnesangene allerede nå!

Å være gravid i uke 23

For de fleste gravide er dette en god periode av svangerskapet. Magen er ennå ikke blitt altfor stor og tung, og kvalmen og trettheten fra tidligere i graviditeten er stort sett borte.

Magen begynner likevel å tøyes mer ut, og du kan oppleve å få voksesmerter og strekkmerker. Det er mer enn verdt det! Bare tenk på gaven du snart skal få ved brystet. Bær strekkmerkene dine med stolthet – de er bevis på at kroppen har båret frem et barn!

Les også: Fem typiske gravidplager

Noen begynner også å få kynnere nå. Kynnere er sammentrekninger av livmoren, og en slags test på riene som kommer ved fødselen starter. Kynnere skal ikke være smertefulle. Hvis du opplever dem som det, bør du kontakte lege eller jordmor.

Iblant kan du også kjenne stikk langs siden av buken. Dette er livmoren og livmorbåndene som strekkes, såkalte ligamentsmerter. Smerten gir seg heldigvis fort, og er helt ufarlig.

Gode tips i uke 23

Støttestrømper er et godt tips hvis du plages med hovne ben.

Hvis du sliter med leggkramper, kan du ta tilskudd av kalsium og kalium. Melk gir kalsium, og grapefrukt, appelsiner og bananer inneholder mye kalium. Du kan også tøye og strekke ut musklene når du kjenner kramper.

Les også: Trening for gravide – Dette bør du tenke på

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsenorge.no, Svangerskapsboken