Morsomme påskeaktiviteter for hele familien
Morsomme påskeaktiviteter for hele familien
Når dere er lei av å male påskeegg og spille yatzy: Her er åtte tips til påskeaktiviteter hele familien kan gjøre sammen i påsken, uansett om dere er på fjellet, ved sjøen, i byen eller hjemme.
Påskeferien er til for å tilbringe kvalitetstid med familien
I påskeferien får vi endelig litt etterlengtet tid sammen, både barn og voksne. Men hva skal vi finne på? Å male påskeegg er morsomt, men kanskje ikke hver dag hele påsken. Lange skiturer med små barn kan fort bli en prøvelse for både liten og stor. Og det finnes faktisk grenser for hvor mange runder med Yatzy vi orker å spille.
Derfor har vi samlet åtte forslag til påskeaktiviteter dere kan gjøre sammen, uansett om dere er på fjellet, ved sjøen, på byferie eller hjemme. Bruk ferien til å skape fine minner som både små og store kan hente fram senere. God påske!
Lag et påskevindu
Vi begynner med å pynte litt inne: Klipp ut påskekyllinger, blomster, gress og egg i farget papir, og fest dem til vinduet med teip eller kitt. Lag en gresskant nederst ved vinduskarmen, og la gule påskeblomster vokse opp av gresset. Påskekyllinger og fargerike påskeegg hører også med, og kanskje en gul sol øverst i vinduet?
Mal i snøen
Vi må jo pynte litt til påske ute også: Bruk vanlig vannmaling eller konditorfarge til å lage fine malerier i snøen utenfor huset. Kanskje du kan pynte opp utenfor inngangspartiet med fargerike snømalerier? Eller hva med å lage en diger snøkylling som dere farger gul? Påskeegg er enkle å forme i snøen, og med fine farger lager de ekstra god påskestemning ute.
Har dere ikke snø? Bruk gatekritt til å muntre opp asfalten rundt inngangspartiet deres. Kanskje trappen opp til inngangsdøren kan få noen fine påskefarger i kritt?
Flaskebane
En klassiker! Lag en bane som passer til en liten glassflaske, for eksempel en tom brusflaske i glass, i en helling i snøen. Lag små hopp, svinger og tunneller, slik at banen blir ekstra utfordrende. Ta tiden på flaskens ferd med en stoppeklokke, og konkurrer om hvem som klarer å sende flasken raskest ned banen. Har du en liten skihopper eller en annen leke som kan suse ned banen, kan du bruke den i stedet for flasken.
Har dere ikke snø? En litt stor sandhaug kan gjøre samme nytten.
Er det ufyselig vær ute? Lag en klinkekulebane inne! Bruk tomme tørkerullhylser, kjøkkenredskaper, plankebiter eller annet dere har for hånden til å lage en bane. La kreativiteten blomstre, og husk: Byggingen er ofte like morsom som selve konkurransen.
Lag en påskegodteriskål
Dette er en super aktivitet for dager med ruskevær og dere helst vil være inne. Alt dere trenger er plastperler, en ildfast skål og litt matolje. Bruk vanlige plastperler til perlebrett, både små og store perler fungerer fint.
Pensle først innsiden av en ildfast skål med olje, pass på at oljen dekker hele skålen og at den ikke har noen tørre flekker. Dekk hele innsiden av skålen med plastperler, gjerne helt opp til kanten av skålen. Bruk kun ett lag med perler. Lag fine mønstre med forskjellige farger på perlene, eller lag en knallgul påskeskål.
Når hele skålen er dekket med perler, setter dere den i forvarmet ovn på 200 grader i cirka 10 minutter. Følg med på skålen, og ta den ut av ovnen når alle perlene er smeltet inntil hverandre. La skålen kjølne – senk den eventuelt i kaldt vann om du er utålmodig – og fjern perleskålen. Nå har dere en flott, fargerik skål til påskegodteriet!
Fotosafari
Dette er en fin aktivitet å gjøre når det er fint vær, for da orker dere være ute lenger og bildene blir ekstra fine. Er det veldig dårlig vær, kan dere ha fotosafari inne.
La barn og voksne få hvert sitt kamera, eller bruk mobiltelefonens kamera, og gå på fotosafari. Hvis dere vil, kan dere lage noen konkurranseregler på forhånd: Hvem klarer å ta flest bilder av ting som begynner på P? Finner dere noen blomster å ta bilde av? Hvor mange dyr kan dere ta bilde av?
Det trenger ikke være en konkurranse, dere kan for eksempel ha som mål å få flest mulig bilder til påskens fotoalbum. Se på bildene sammen etterpå, samle dem eventuelt i et digitalt album på pc eller mobiltelefon og kos dere med bilder som blir til fine minner. Hvis dere har printer, kan dere la barna printe ut hvert sitt favorittbilde og henge opp på veggen.
Prøv dere på en påskequiz eller rebus:
Påskeskirenn eller påskeløp
Et påskeskirenn med morsomme poster underveis er en fin aktivitet som får hele familien ut. Det krever litt forberedelser, men du bestemmer selv hvor mye du vil gjøre ut av det. Rennet bør arrangeres på idealtid, det vil si en på forhånd fastsatt tid som er hemmelig for deltakerne, og som det gjelder å komme nærmest mulig når dere går i mål – eventuelt uten tidtaking i det hele tatt. Poenget er ikke å komme først i mål, men å ha det morsomt underveis!
Lag en løype med forskjellige hindre deltakerne skal gjennom, for eksempel under et tau som er festet mellom to trær, over en planke lagt over to stoler eller kasser, gjennom en snøtunnel, over et hopp eller rundt en stolpe.
Postene underveis kan for eksempel være blindsmaking av forskjellige matvarer som deltakeren skal gjette hva er, en rebusoppgave eller quiz, kaste snøballer oppi en bøtte eller på blink (for eksempel en ballong festet i en pinne), eller synge en sang som har et bestemt ord i seg. Her er det bare fantasien som setter grensene!
Har dere ikke snø, kan dere arrangere påskeløp på akkurat samme vis, bare med sko i stedet for ski på beina. Vinneren er den som klarer oppgavene og kommer i mål nærmest idealtiden. Lykke til!
Lag en påskedrage
Påsken er ikke alltid knallvær og sol, det kan være temmelig mye vind i påsken også. Da er det perfekte forhold for drageflyvning! La barna lage sin egen drage av papir eller tynn plast, to lange pinner og hyssing. Når dragen er ferdig, kan dere gå ut og teste den i vårvinden. Og siden det er påske, bør påskedragen selvfølgelig være gul!
Se også: 15 morsomme aktiviteter for barn i alle aldre – inne
Sov ute
Her er en utfordring til dere med litt større barn: Sov ute! Dere trenger ikke gå på langtur eller bygge en diger igloo for å sove ute – telt i hagen eller rett bak hytta er like spennende og gir mulighet for retrett dersom det blir altfor kaldt, altfor skummelt, eller noen våkner og må på do midt på natten.
Å sove ute krever litt utstyr og planlegging, men det gir dere garantert en opplevelse hele familien vil huske lenge. Dere trenger et telt, liggeunderlag og varme soveposer. Fordelen med å telte i egen hage er at dere enkelt kan fylle teltet med ekstra pledd og dyner, til og med madrasser, dersom det blir nødvendig. Husk å kle barna – og deg selv – i ull fra topp til tå slik at dere holder varmen i soveposen. Ikke glem lue og vanter, små hoder og hender blir fort kalde. Ta med lommelykt, kakao på termos og en spennende bok som dere kan lese sammen inne i teltet.
Hvis dere ikke har utstyr selv, kan dere kanskje låne av naboer, venner eller familie. I tillegg har svært mange kommuner i hele Norge utlånssentraler for sports- og friluftsutstyr, der du kan låne det du trenger helt gratis. Sjekk for eksempel www.bua.io.
Les flere tips: Telttur med barn – de beste tipsene