Gravid – Dette skjer de første ukene

Gravid – Dette skjer de første ukene

Gravid
Gravid-Dette-skjer-de-foerste-ukene_Istock

Endelig er du gravid! Sannsynligvis er du overveldet av følelser, og de kan variere. Noen er lykkelige og forventningsfulle, mens andre synes det er litt skummelt og overveldende. Men hva skjer egentlig inne i kroppen?

Helsemyndighetene oppfordrer kvinner til å ta ekstra tilskudd av folat i svangerskapet, helst minst en måned før befruktning og ut første trimester, for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter hos fosteret. Möller’s Pharma Gravid gir det anbefalte daglige tilskuddet på 400 µg folat og inneholder også essensielle omega-3-fettsyrer samt det daglige anbefalte behovet for 10 µg vitamin D.

Den første tiden av graviditeten skjer det masse inne i kroppen din, uten at du kjenner noe annet enn små plager som egentlig kunne skyldtes helt andre ting.

Slik telles svangerskapsuker

Når du har blitt gravid, starter også en pussig tidsregning. Graviditeten regnes nemlig ikke fra befruktningen. I stedet telles svangerskapsuker fra din fra siste menstruasjons første dag, det vil si to uker før du egentlig ble gravid.

I de første ukene av svangerskapstellingen er du altså ikke gravid, og embryoet (frøet) er to uker yngre enn antallet graviditetsuker. I uke 6, for eksempel, har du altså vært gravid i fire uker. Denne tidsregningen vil både lege og jordmor bruke.

Les også: Følg din graviditet uke for uke

Slik skjer befruktningen

Kvinner har normalt eggløsning hver måned omtrent 14 dager etter at menstruasjonen startet. Da har sædcellene et par dager til å utføre oppgaven sin. Befruktningen skjer i egglederen, der enten egget eller sædcellen ligger og venter. Sædceller kan ligge og lure i flere døgn, mens eggcellen lever litt kortere.

Egget har et kraftig skall som er vanskelig å trenge gjennom. Det er nesten et under at den lille sædcellen klarer å trenge gjennom den seige massen. Flere sædceller kommer seg inn mellom det ytre og indre eggeskallet, men bare én klarer å trenge helt inn. Når vinneren er kåret og befruktningen skjedd, starter vandringen ned mot livmoren, og den befruktede cellen deler seg for første gang.

Også eneggede tvillinger blir befruktet ved hjelp av én sædcelle og én eggcelle – fosteranlegget deler seg etter befruktningen. Toeggede tvillinger oppstår ved at to forskjellige eggceller blir befruktet med hver sin sædcelle.

Dette skjer i kroppen

Allerede 24 timer etter befruktningen deler det befruktede egget seg for første gang. Mellom tre og fem dager etter befruktningen fester denne celleansamlingen i slimhinnen i livmoren. Så snart dette har skjedd, dannes morkaken og fosterhinnene. Da starter også produksjonen av graviditetshormonet hCG – det hormonet som gir utslag hvis du tar en graviditetstest.

Noen vil oppleve en liten blødning, en såkalt festeblødning, når embryoet fester seg.

Hormonendringene vil også medføre mer merkbare endringer i kroppen – selv om de færreste forstår at de er gravide ennå.

Livmoren vokser, noe som kan gjøre at du må tisse oftere, det verker i korsryggen og sprenger lett i underlivet. Brystene vokser fordi brystkjertlene og vevet øker i størrelse, og kan føles ømme og spente. Hormonproduksjonen i forbindelse med graviditeten kan også medføre tretthet og kvalme.

Kan du merke at du er gravid?

Det er helt individuelt når noen kjenner svangerskapstegnene og hvordan de arter seg. Noen opplever en svak fornemmelse i brystene. Andre litt kvalme, menstruasjonsliknende smerter i underlivet eller trøtthet. Mange kjenner ingenting før det har gått lengre tid. Alt er normalt.

Enkelte kvinner kan merke at det er noe med kroppen allerede før mensen har uteblitt. Normalt skulle menstruasjonen ha kommet i uke 4.

Når du har passert forventet menstruasjonsdag, kan du også bruke den sikreste bekreftelsen på at du er gravid: En graviditetstest. Du kan få kjøpt enkle hjemmetester på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Testene ser ofte ut som et termometer som man tisser på eller dypper i en urinprøve. Graviditetstester reagerer på et hormon som dannes når det befruktede egget fester seg i livmoren.

Som regel kan en graviditetstest tas samme dag som du venter menstruasjonen, og et positivt resultat fra en slik test regnes som svært sikkert. Hvis du tar testen for tidlig, er derimot ikke et negativt resultat sikkert. Forklaringen er at graviditetshormonet hCG vil bli mye høyere i uken etter forventet menstruasjonsdag. Hvis du fortsatt lurer på om du er gravid, bør du derfor ta en ny graviditetstest da (hvis det første resultatet var negativt).

Dette bør du huske på

Dersom du ikke har begynt med folat, bør du starte nå. Ellers er det viktig å fortsette å følge rådene fra før du ble gravid: Unngå alkohol og sigaretter, stress ned, sov nok og lev så sunt og normalt som mulig.

Les også: Fakta og myter om hva du kan spise som gravid

Pass på å bestille time til første svangerskapskontroll, som skal skje i uke 8–12.

Husk også at kroppen trenger litt ekstra mat de neste månedene. Det du spiser, skal tross alt gi energi både til fosteret og din egen kropp nok energi til alle prosessene under graviditeten. Det er likevel bare en myte at du må spise for to. Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive brød med pålegg, et glass skummet melk og et eple.

Les også: Kostholdsråd for deg som er gravid

Når du vet at du er gravid – og aller helst allerede når du har en mistanke – bør du forsøke å unngå ting som passiv røyking, kontakt med skadelige kjemikalier, ugressmiddel, røntgenstråling, malingslukt og store mengder kaffe. Det er derimot ikke skadelig for fosteret å bade, gå i svømmehallen eller ha samleie.

Les også: Spis vekk gravidkvalmen

Kilder: Store Medisinske LeksikonHelsenorge.noNorsk Helseinformatikk

Tommelfingerregler for de første ukene av graviditeten:

  • Graviditeten regnes ikke fra befruktningen, men heller to uker før du egentlig ble gravid.
  • Det befruktede egget deler seg for første gang, 24 timer etter befruktningen.
  • Bruk en graviditetstest hvis du lurer på om du er gravid, spesielt hvis du ikke har fått mensen. Dette kan være et godt tegn!
  • Et negativt resultat på en graviditetstest kan vise seg å være feil, ta flere ved usikkerhet.
  • Unngå alkohol og sigaretter, stress ned, sov nok og lev så sunt og normalt som mulig, hvis du er gravid.
  • Pass på å bestille time til svangerskapskontroll.

Les også: Er du gravid? Da er omega 3 ekstra viktig