Dette bør pappa vite før barnet kommer
Dette bør pappa vite før barnet kommer
Gravid med første barnet? Få med deg de beste tipsene om hva pappa bør være forberedt på med et spedbarn i huset.
Ventetiden er kanskje snart over, og både mor og far er klare for å møte den lille babyen. Noen har fått skrekkhistorier, både om fødsel og barseltid. Andre går inn i foreldrerollen med en romantisk tanke om at dette bare blir kos og familieglede.
Les også: Følg din graviditet uke for uke
– Det kan oppleves som et sjokk og av og til helt kaos med den første, selv om det er mye kos, også. Men livet blir snudd på hodet, og ofte har man liten tid på barselavdelingen til å bli helt vant til den lille babyen og alt som følger med, sier trebarnsfar og tidligere pappablogger, Ole Morten Knudsen.
Men det som er positivt med fødselen er at barnefaren nå endelig kan gjøre noe håndfast – etter at foreldreskapet så langt har foregått i morens mage.
Paret er et team
– Partner kan bidra med mange ting. Paret er et team, for samarbeid og kan dele på oppgaver slik at man oppnår avlastning. De enkle og viktige tingene, som å ha barnet mye på brystet, gi nærhet, trilleturer, skifte bleie og stelle barnet er oppgaver også for partner. Dersom barnet også tar flaske kan mor pumpe ut melk som partner kan gi på flaske. Det er lurt å benytte tiden for å hvile, så når partner er til stede, anbefaler vi mor til å hvile eller sove. Husarbeid og innkjøp av varer familien trenger er også godt for mor å slippe og tenke på og en flott oppgave for partner. Men i dagens samfunn er dette nok oppgaver man i utgangspunktet er vant til å dele på, sier hun. Ifølge jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, Cecilia Kleven, er det flere oppgaver partner kan gjøre i den første barseltiden.
Vet aldri hva som skjer
Trebarnsfar Ole Morten hadde fått mange tips og råd fra venner og bekjente som førstegangsforelder, men det beste han fikk var dette: «Ikke hør så mye på alle andre. Alle barn er ulike, og dere må finne ut hva som funker for deres barn.»
– Min erfaring er at man aldri vet hva som skjer. Alle fødsler er ulike, og alle barn er ulike. Du må bare ta det som kommer og gjøre så godt du kan. Vi har hatt tre fødsler uten komplikasjoner, og kona mi var det jeg vil si normalt sliten etter fødselen. Men noen venner av oss fødte ved hjelp av keisersnitt, og da er mor satt ut av spill i ganske lang tid i etterkant. Og det krever mye mer av far når de har kommet hjem. Da blir han ofte den som er hovedomsorgsgiver for spedbarnet, fortsetter han.
Med tre barselopplevelser både med og uten barn fra før, har Ole Morten noen klare tanker om hva som er greit å vite:
– Mor har nettopp vært igjennom en helt ekstrem opplevelse, og nå skal ammingen i gang. Det går ikke nødvendigvis på skinner, og mor kan få brystbetennelse. Noe jeg er glad jeg aldri trenger å være redd for å få. Da er det beste man som pappa kan gjøre å være en håndlanger for mor og barn, og legge til rette for at alt skal gå bra i samspillet. Ordne med mat og innkjøp, ta seg av vasking og rydding. Og avlaste mor slik at hun får hvile, ta seg en dusj og en matbit en gang iblant, sier han.
Barn nummer to var to uker for tidlig født, og det oppsto komplikasjoner med ammingen. Babyen gråt og var sulten, men fikk ikke til å hekte seg ordentlig på. Mor var frustrert og sliten, og Ole Morten visste ikke hva han kunne gjøre. Løsningen ble hjelp på helsestasjonen.
Les også: Dette må med i fødebagen
Berg og dalbane
– Vi opplever at mange nybakte mødre synes deres nye tilværelse er overveldende og at de ikke var forberedt på den første tiden med en nyfødt baby. Det er en fantastisk tid, men også en sårbar tid. Derfor anbefaler vi at paret går på amme- og barselkurs i slutten av svangerskapet for å få kunnskap om mammakroppen, det nyfødte barnet og barseltilværelsen. Har man denne kunnskapen kan man forhåpentligvis unngå «mammasjokket», sier jordmor Cecilia Kleven.
Det er vanlig at man opplever barseltårer. Det kan oppleves som en berg og dalbane i følelser. I det ene øyeblikket kjenner man en enorm kjærlighet til barnet og sin partner, for så å bli bekymret for barnets fremtid eller bli usikker på sin egen evne til å være mor. Som partner kan man lytte, støtte og hjelpe til slik at mor får spist, drukket og sovet, da dette er positivt for den mentale helsen.
– Skulle mor være nedstemt over tid, vise liten interesse for barnet, ikke kjenner på glede, være likegyldig eller ha tanker om å miste kontrollen og skade seg selv eller barnet, kan dette være tegn på fødselsdepresjon. Det er viktig at partner er klar over symptomer på fødselsdepresjon, da det kanskje er partner som først oppdager symptomer og dermed kan søke hjelp hos jordmor, fastlege eller helsesykepleier, sier hun.
Be om hjelp
Ole Morten er ikke tvil om at det å oppsøke hjelp i tide er veldig viktig.
– Hvis dere opplever vanskeligheter, uansett hva det er, så be om hjelp. Helsestasjonen er der for å hjelpe familier. Vi fikk til og med en helsesøster på hjemmebesøk i forbindelse med ammehjelp. Om dere sliter skikkelig og ikke har overskudd til å gjøre rent eller ta innkjøp, så bruk familien dere har rundt dere. Spør om de kan lage mat eller ta en rengjøringsrunde. De fleste vil stille opp i en slik situasjon, sier han.
Som mann er trebarnsfaren veldig opptatt av å skulle løse problemer, men har etter mange år innsett at det ofte ikke er det mor ønsker seg.
– Jeg tenker: «Hva kan jeg gjøre for å løse dette?», og da er det lett å glemme og vise empati. Men det hun vil ha er forståelse og en klem, avslutter han.
Ole Mortens fem papparåd:
- Om du ikke får betalt to ukers pappapermisjon på arbeidsplassen din, så ta dem ulønnet. Du vil ikke angre. Mor trenger at du er der, og om du drar på jobb vil du være urolig og stresset over hva som skjer der hjemme. Dessuten gir det en fin start på papparollen, å bli kjent helt fra barnet er nyfødt.
- Når det oppstår problemer, så husk at det løser seg. Det kan føles overveldende, men andre har antakelig vært i deres sko og funnet ut av det. Men dere må finne en løsning, som fungerer for deres barn og deres familie. Og husk at det er lov å be om hjelp!
- Som pappa er din rolle å holde hodet kaldt og støtte mor. Hun har nettopp vært igjennom noe helt ellevilt med kroppen, og amming kan oppleves som en utfordring å få til. Vis empati og gi henne en klem.
- Gå trilletur med barnet sammen om mulig, og prat med hverandre. Selv om denne perioden virker stressende, så blir det mye mer stressende når du begynner på jobb igjen. Nyt de to ukene som er satt av til familien så godt du kan.
- Ta imot besøk, men sett grenser om det blir for mye. Prøv å fordele det utover uken slik at ikke hele slekta kommer i helgen.
Les også: Dette må du vite om pappapermisjon