Leksetips til foreldre
Leksetips til foreldre
Lekser er på ingen måte det morsomste med skolen. Men de er nødvendige. Her er Vibeke Gwendoline Fængsrud og barneskolelærer Eldar Kyrkjebø sine råd for hvordan du kan hjelpe barna.
Viktig å etablere et godt forhold til lekser
Den som jobber mest, blir ofte best. Så enkelt er det som regel, sier Vibeke Gwendoline Fængsrud.
Hun strøk i matte på videregående og dumpet i andre gym, men tok seg sammen og driver i dag privatundervisningsfirmaet House of Math. For noen år tilbake ga hun også ut bøkene «Bli god i matte med Mattedama 1.-4. klasse», «Bli god i matte med Mattedama 5.-7. klasse» og «Bli god i matte med Mattedama 8.-10. klasse» på Kagge Forlag.
Hennes viktigste råd til barn som synes lekser er dørgende kjedelig – og foreldrene deres – er derfor enkelt:
– Jeg liker ordet disiplin. Det betyr at du må ta noen valg og stå i dem. For de fleste yrker trenger du ikke 6-er i alle fag. Men barnet må lære nok og få gode nok karakterer til å få den utdannelsen og yrket det drømmer om. I dagens teknologiske samfunn betyr det at kravene til matematikkforståelse er høyere enn noen gang, sier hun.
Les også: Hvordan lære barn bedre engelsk og øve på det hjemme
Leksene må gå foran
Barneskolelærer Eldar Kyrkjebø er inne på det samme, også i den evige konflikten mellom leksearbeid og fritidsinteresser.
– Skolearbeidet må ha førstepri. Leksene må være gjort før barnet kan gå ut og leke eller spille fotball, sier tobarnsfaren som har vært lærer ved Gokstad skole i Sandefjord i 11 år.
Samtidig innser begge at hverdagen kan stikke kjepper i hjulene for alle slike gode regler.
– Hvis poden ikke har blitt ferdig med leksene og det er en halvtime igjen til han skal spille fotballkamp, kan han selvfølgelig spille. Men da må dere være bestemte på at han skal sette seg ned med leksene etter kampen, sier Kyrkjebø.
Les også: Tre mødre forteller – Dette skulle jeg ønske jeg visste før skolestart
Meningen med lekser
De to pedagogene minner også om en ting som egentlig er selvsagt, men som likevel kan virke som en fjern tanke for leksetrøtte skoleelever:
Lekser er ikke til for leksenes skyld. Meningen med dem er å hjelpe barna til å få ut sitt eget potensial.
– Formålet er ikke å bli ferdig, men å lære oss det som er i lekse, sier Vibeke Gwendoline Fængsrud.
Eldar Kyrkjebø understreker også hvor viktig det er å gjøre emnet interessant for barnet.
– Mange barn kan navnet på drøssevis av Pokemon-figurer uten å pugge dem, fordi de hadde en indre motivasjon. Jeg, som voksen, hadde ikke hatt sjanse! Imidlertid kan også pugging virke motiverende, så lenge du setter overkommelige delmål og fokuserer på fremgang, sier han.
Les også:
- Slik lærer du barnet ditt å lese
- Hvordan lære barn bedre engelsk – og øve på det hjemme
- Lær barnet ditt å telle – og å FORSTÅ tallene
11 leksetips til barneforeldre
- Vær ærlig. Ikke gi forventninger om at noe skal være morsomt hvis du vet at det ikke er det. Si heller til barnet at «akkurat dette er litt kjedelig, men du må kunne det».
- Oppfordre barna til å gjøre unna de kjedeligste leksene først, og de store oppgavene før de små. Da blir det lettere å komme seg gjennom alt.
- Åpne opp for at barna kan lære stoffet på annen måte, som en Youtube-video, nettportal eller en annen bok. Men pass på at alternativet faktisk dekker det som står i pensum!
- Husk å ikke kun fokusere på fagene som barna sliter med. Det er minst like viktig å dyrke deres sterke sider; ofte er det de som blir veien til et levebrød.
- Snakk aldri ned et fag eller skolen, uansett om du selv slet med det. Ved å si at «jeg var også dårlig i matte», kan du være med på å dra dine barn ned i samme situasjon som deg selv.
- Hjelp barna med motivasjonen.
- Vær bevisst når du hjelper barna med leksene. Det er fort gjort å ta over leksen og delvis diktere dem, men da lærer de jo ikke stoffet! Hvis du må hjelpe mye, må du sørge for at barna etterpå kan forklare hva de gjorde med egne ord.
- Gi barna arbeidsro og vær gode forbilder. Legg vekk sosiale medier, TV og musikk selv når barna skal gjøre lekser. Bruk eventuelt hodetelefoner slik at hele huset har ro når det er leksetid.
- Vær kjærlig, men still krav! Og la det få konsekvenser for barna hvis de ikke respekterer grensene dere setter. Foreldrene skal ikke være barnas bestevenn, men en omsorgsperson og oppdrager.
- Hvis barna sliter i et fag eller med et bestemt tema, er det ofte fordi de ikke har lært det grunnleggende skikkelig. Noen ganger er de nødt til å pugge! Ellers vil de bruke arbeidsminnet på f.eks. gangetabellen, og har ikke kapasitet igjen til å løse det som egentlig er oppgaven. Følg derfor opp barnas skolegang hele tiden, slik at du har en viss oversikt over eventuelle hull i ferdighetene.
- I stedet for å motivere barna gjennom gaver eller penger, bør du motivere dem gjennom å vise oppriktig interesse for hva de lærer, og at du har tro på dem.