Vitamin A og dens funksjon i kroppen
Vitamin A og dens funksjon i kroppen
Det finnes mange ulike vitaminer, og det kan være vanskelig å forstå deres forskjellige funksjoner i kroppen vår. I denne artikkelen skal vi snakke mer om vitamin A, og hvilken effekt den har i kroppen.
Hva er vitamin A?
Vitamin A har mange funksjoner i kroppen, men kalles ofte for øyets vitamin fordi det er nødvendig for blant annet å opprettholde et normalt syn. Vitamin A er en betegnelse på fettløselighet forbindelser som har samme biologiske effekt som retinol.
Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev når det ikke benyttes. Ca. 90 % i leveren, og lagrene holder som regel til ett års behov hos friske mennesker. Her frigjøres det etter behov.
I mat finner vi vitamin A i form av retinol, retinolester i animalske kilder eller som provitamin-A karotenoider i vegetabilske kilder. Karotenoider er en gruppe på over 600 ulike stoffer i planter, og noen av disse kan omdannes til vitamin A i kroppen.
I og med at vitamin A er fettløselig, må man være forsiktig med å innta for mye av vitaminet. I motsetning til vannløselige vitaminer skilles ikke overskudd av fettløselige vitaminer ut gjennom urinen, men lagres heller i kroppens fettvev. Det er derfor viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av vitamin A.
Andre ting vitamin A er nødvendig for er blant annet immunforsvar og slimhinner.
Hvilke kilder gir vitamin A?
Folk flest får i seg nok av vitamin A gjennom et vanlig sunt kosthold, men det er selvsagt noen matvarer som inneholder mer vitamin A enn andre. Her er en liste:
- Lever og leverpostei
- Tran
- Fet fisk: makrell, laks, ørret og sild
- Egg
- Helmelk
- Smør
- Fløte
- Ost
- Gulrøtter
- Brokkoli
- Spinat
- Grønnkål
- Paprika
- Aprikos
- Salat
- Søtpotet
- Gresskar
- Melon
- Grapefrukt
- Squash
- Rosenkål
Grønnsakene og frukten inneholder karoten som blir omdannet til retinol i kroppen ved behov. I kosten er retinol og karoten de viktigste formene for vitamin A, hvor retinol finnes i animalske matvarer, og karoten i de vegetabilske matvarene. Beta-karoten er den viktigste av karotenene.
Det er ønskelig at kroppen selv skal lage vitamin A, og for at den skal kunne gjøre dette ved behov er det viktig å spise matkilder som inneholder beta-karoten.
Tran er en god kilde til vitamin A, og en skje med tran hver dag er viktig for alle aldersgrupper.
Les mer om tran og vitamin A her
Hvilke helsefordeler gir vitamin A?
Vitamin A er en gruppe fettløselige retinoider og karotenoider som:
- Bidrar til normal jernmetabolisme
- Bidrar til å opprettholde normale slimhinner
- Bidrar til å opprettholde normal hud
- Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
- Har en rolle i cellespesialisering
- Bidrar til å opprettholde normalt syn
Vitamin A kalles ofte «øyets vitamin» på grunn av vitaminets betydning for spesifikke celler i netthinnen og deres evne til å detektere lys. A vitamin er derfor spesielt viktig for godt nattesyn.
For mye og for lite vitamin A i kroppen
Som med alt annet her i livet er det viktig med balanse. Det er verken bra med overskudd eller underskudd av vitamin A, men kroppen klarer som regel å produsere nok vitamin A ved behov.
Overskudd av vitamin A kan føre til:
Inntak av for høye mengder av Vitamin A over lengre tid kan føre til uheldige helseeffekter. Derfor er det viktig å passe på at man ikke får i seg for mye A vitaminer. En gylden regel er å aldri bruke mer enn ett kosttilskudd med vitamin A. Bruker du tran og ønsker tilskudd av andre vitaminer så velg et multivitamin-kosttilskudd uten vitamin A og D.
Underskudd av vitamin A kan føre til:
A vitaminmangel er sjeldent i den vestlige verden. Kontakt legen din om du lurer på hva du mangler av vitaminer og mineraler.
Anbefalt daglig inntak av vitamin A
Her er Helsedirektoratets anbefalinger:
- 1-2 år: 300 mikrogram per dag
- 2-5 år: 350 mikrogram per dag
- 6-9 år: 400 mikrogram per dag
- Kvinner og jenter over 14 år: 700 mikrogram per dag
- Gutter og menn over 14 år: 900 mikrogram per dag
- Gravide kvinner: 800 mikrogram per dag
- Ammende kvinner: 1100 mikrogram per dag