Dette bør du spise for å få i deg nok omega-3
Dette bør du spise for å få i deg nok omega-3
Omega-3 fettsyrer er viktig for flere funksjoner i kroppen og er lettest å få i seg gjennom å spise fet fisk. Her kan du lese mer om hvilke andre kilder vi får omega-3 fra, slik at du sikrer deg et balansert kosthold med sunne og omega-3-rike ingredienser.
Omega-3 gjennom fisk
Fet fisk som makrell, torsk, laks, ansjos, sild, samt fytoplankton og alger inneholder omega-3. Dette er også naturlige kilder til langkjedede omega-3 fettsyrer.
Omega-3 fettsyrene fra marine kilder har dokumenterte helseeffekter, og disse er klassifisert som lange flerumettede fettsyrer. De omfatter EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosaheksaensyre).
Andre omega-3 kilder
Du kan også få i deg omega-3 fra landbaserte planter og frø som linfrø, chiafrø etc. Omega-3 fra landplanter er kortere og er typisk ALA (alfa-linolensyre), som ikke gir de samme helseeffektene i seg selv som EPA og DHA. EPA og DHA kan produseres fra ALA, men ikke i tilstrekkelige mengder.
Les også: Omega-3 kildene du kanskje ikke visste om
De viktigste matkildene til omega-3
Det finnes mange matkilder til omega-3 og her har vi listet opp et utvalg samt hvilken form av omega-3 fettsyrer som forekommer:
- Linfrø (ALA)
- Hampefrø (ALA)
- Chiafrø (ALA)
- Sardiner, sild (DHA+EPA)
- Makrell (DHA+EPA)
- Laks (DHA+EPA)
- Kveite (DHA+EPA)
- Tunfisk (DHA+EPA)
- Sverdfisk (DHA+EPA)
- Muslinger (DHA+EPA)
- Torsk (DHA+EPA)
- Flyndre (DHA+EPA)
- Rødt kjøtt (fra fettvev i planteetende dyr, ALA)
- Alger (DHA+EPA)
Får du ikke i deg nok omega-3 gjennom kostholdet?
Om du ikke får i deg nok omega-3 gjennom kostholdet, enten fordi du ikke spiser fisk eller kanskje spiser du ikke nok fisk, kan du bruke tilskudd av omega-3. Det finnes mange produkter å velge mellom, men en teskje tran (5 ml) gir både barn og voksne et godt påfyll av omega-3. Ønsker du ikke å ta tran, finnes det også kapsler som gjør det enklere for deg å innta omega-3.
Husk tranen din – hver eneste dag!