7 tips til sunn mat barna liker
7 tips til sunn mat barna liker
Sliter du med å få barna til å spise sunn mat? Her er noen råd som kan gjøre måltidene lettere.
Sunn mat er viktig for barnas utvikling
Sunn mat er gode byggesteiner for barnas utvikling. En sterk grunnmur av gode matvaner fra barndommen av blir gjerne stående gjennom et helt liv. Dette kan virke lettere sagt enn gjort, men vit at den innsatsen du gjør nå, ikke er forgjeves. Innimellom vil det nemlig også komme små mirakler – som når 5-åringen plutselig utbryter: “Mmmm, jeg elsker dette!”, og uventet kaster i seg fiskegratengen.
1.Mer kos! Barn elsker hverdagsmiddagen!
Barn er visuelle vesener. Er bordet pent dekket, stearinlysene tent og maten frisk og fargerik, er det mye større sjanse for at barna vil ha lyst til å komme til bords. Og om de voksne i tillegg er tålmodige, TV’en er avslått og familien samlet rundt bordet, ligger forholdene til rette for et hyggelig måltid.
2.Mer fisk! Det er sunn mat som barn liker!
Spiser ikke barna fisk, sier du? Da har du ikke funnet riktig fisk i riktig form ennå! I dagens dagligvarehyller får du fisk i bolleform, kakeform, pinne- pålegg- og hjerteform, til å stekes, smøres på brødskiva eller dyppes i soyasaus og spises rå. Og utvalget av oppskrifter er uendelig. Så om du fortsetter å lete, finner du nok en fiskerett eller flere som barna vil elske. Fet fisk inneholder mye D-vitamin som er nødvendig for normal vekst og utvikling av skjelettet, og med på å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. Fisk er også rik på omega 3-fettsyrer, som er viktig for optimal utvikling og funksjon av hjernen og synet. Så om du klarer å venne barna til å spise mer fisk, har du virkelig gjort dem en stor tjeneste.
Se også: Fiskemiddager – Slik lærer du barna å like fisk
3.Mer variert og sunn mat!
Jo mer variert man spiser, jo sunnere er det. Så ikke vær redd for å eksperimentere på kjøkkenet, selv om den yngre garden ikke kommer til å like alt. Det trenger de nemlig ikke heller. Du kan kreve at barna skal smake på hver rett, men de bør ikke tvinges til å spise opp. Det er nemlig sånn med barn at selv om de kanskje brekker seg den første, andre og tredje gangen, kan det plutselig hende de elsker en rett den fjerde gangen de smaker på den. Når du skal introdusere en ny rett eller matvare, er det ikke sjelden at dette må presenteres og tilbys minst ti ganger før barnet synes det er greit å spise.
4.Mer tran!
Helsedirektoratet anbefaler å gi barna tran hver eneste dag fra 1 års alder og D-dråper fra 1 ukes alder, for å være sikker på at de får i seg nok D-vitamin. Men tran er ikke bare bra for småbarn, de sunne omega 3-fettsyrene er positivt for hjernen og synets utvikling, hjertets funksjon og vedlikeholdelse gjennom hele livet. Så gjør det til en morgenrutine å samle hele familien til den daglige skjeen med tran.
Les også: Vil ikke barnet ta tran? 5 tips til å kamuflere transmaken!
5.Mer vann!
Brus og søte drikker står for en stor del av sukkerinntaket hos barn og unge. Men små barn ber ikke om saft, med mindre de er blitt vant til å få det. Så lenge det er du som bestemmer bør du derfor være konsekvent med å gi vann som tørstedrikk. Til bursdager og spesielle anledninger blir saft like godt mottatt som brus, og om det må være sprudlende drikke, kan du blande juice og kullsyrevann for et sunnere alternativ.
6.Mer sunn snacks!
Det er ofte når man har dårlig tid og er omgitt av skrikende, sultne barn, at man tyr til usunne krisemat-løsninger. Men heldigvis er utvalget blitt større når det kommer til sunn snacks og ferdigmat. Om du alltid har et lager med sunne alternativer, som f.eks. snacksgulrøtter, uristede og usaltede nøtter, sukkerfri yoghurt, blåbær osv., blir de små vant til at snacks og nødproviant ikke trenger å være fulle av fett og sukker.
Prøv: Smoothie oppskrift: Barnas favoritt
7.Mer nøkkelhull!
Få med barna på å se etter nøkkelhullet når dere handler. Om de har fått betingelsen at ting som kjøpes skal være nøkkelhullsmerket, synes de ofte det er gøy å bli med på jakten på nye nøkkelhullsfavoritter. Og det er noe de kan bringe med seg til framtidige handleturer som voksne.
Les også: